5 semne ale unui ficat bolnav

1 2 jpg jpeg

1. Durerile din partea dreaptă a abdomenului

Hepatita este o inflamaţie a ficatului care poate fi acută sau cronică. Boala nu dă simptome, de cele mai multe ori. Însă în momentul în care apar, se manifestă prin dureri în partea dreaptă a abdomenului, urină închisă la culoare, vărsăturile, greaţă, dar şi oboseală accentuată. Persoanele afectate mai pot avea abdomenul umflat în partea dreaptă. În cazul hepatitelor virale, mai pot apărea febra, dar şi durerile articulare, simptome asemănătoare cu cele ale răcelilor.

2. Icterul

Un alt semn al unui ficat bolnav este icterul, şi anume colorarea în galben a albului ochilor, cât şi pielea îngălbenită. Icterul apare în momentul în care bilirubina, care în mod normal este depozitată în ficat, trece în sânge. Mai pot apărea simptome precum urina închisă la culoare. Hepatita şi ciroza au drept simptom icterul.

3. Durerile de articulaţii

Ameţelile, greaţa, voma, însoţite de dureri de articulaţii sunt semne care pot apărea în caz de hepatită autoimună. Este o afecţiune care apare atunci când sistemul tău imunitar atacă celulele şi ţesuturile ficatului, în mod eronat, crezând că aceştia sunt inamici. Boala este mai frecventă la femei decât la bărbaţi, arată studiile efectuate în domeniu.

4. Petele pe piele

Când ficatul nu mai funcţionează corect, sângele are de suferit, căci nu mai este curăţat cum trebuie. Atunci apar pe piele mici pete, care pot semăna cu un păianjen sau cu nişt stele, numite angioame arachneiforme. Apar în special pe torace şi pe abdomen. Dacă ai astfel de simptome, este important să mergi la un consult medical.

5. Vărsăturile

Greaţa şi vărsăturile pot indica şi ele prezenţa unor afecţiuni hepatice. De aceea, este important să te prezinţi la medic câd organismul îţi dă semne precum greaţa şi vărsăturile, dar şi oboseala accentuată. Şi dacă ai slăbit mult într-un timp foarte scurt, nu ai poftă de mâncare şi ai dureri în partea dreaptă a abdomenului, trebuie să mergi la un control medical.