5 mituri demontate despre cancer

1 2 jpg jpeg

Iat─â, a┼čadar, c├óteva mituri explicate despre cancer!

Telefoanele mobile ┼či ├«ndulcitorii artificiali provoc─â cancer

FALS: ,,├Än acest moment, nu exist─â nici o dovad─â care s─â sus┼úin─â aceste afirma┼úii ┼či leg─âtura cu cancerul la oameni", sus┼úine Jack Jacoub, medic oncolog ├«n cadrul Memorial Care Cancer Institute, SUA.

De unde a pornit, ├«ns─â, aceast─â informa┼úie fals─â? Studiile realizate pe animale ├«n 1970 au asociat ├«ndulcitorii artificiali cu dezvoltarea cancerului, doar c─â aceste descoperiri nu se aplicau ┼či la oameni, potrivit Institutului Na┼úional de Cancer.

Totu┼či, pentru c─â prevenirea bolii este mai u┼čoar─â dec├ót vindecarea, Jack Jacoub ├«i sf─âtuie┼čte pe oameni s─â renun┼úe la alcool ┼či ┼úig─âri, s─â consume mai multe legume ┼či s─â-┼či p─âstreze sub control greutatea cu ajutorul exerci┼úiilor.

Persoanele cu pielea închisă la culoare nu se îmbolnăvesc de cancer

Persoanele cu o piele deschis─â la culoare nu sunt mai predispuse s─â dezvolte cancer de piele.

Totu┼či, medicii dermatologi avertizeaz─â c─â, indiferent de nuan┼úa pielii, pacien┼úii trebuie s─â-┼či ia toate m─âsurile de prevenire atunci c├ónd se expun la soare, indiferent de anotimp, ┼či s─â foloseasc─â ├«ntotdeauna creme cu filtru de protec┼úie solar─â.

Grăsimea în exces afectează sănătatea inimii, însă nu te predispune la cancer

Potrivit Societ─â┼úii Americane de Cancer, kilogramele ├«n plus cresc ┼čansele de ├«mboln─âvire cu cancer colorectal, de rinchi, de pancreas, cancer al vezicii biliare, tiroidian sau de prostat─â.

Astfel, inflama┼úiile provocate de gr─âsimea ├«n exces transform─â celulele normale ├«n celule canceroase prin modificarea ADN-ului lor. ├Än plus, compu┼čii elibera┼úi de celulele adipoase, ├«ntre care estrogen sau insulin─â, duc la acela┼či rezultat.

Cancerul nu se transmite de la o persoan─â la alta

ADEV─éRAT: Cancerul nu se transmite de la om la om. ├Äns─â, unele virusuri care provoac─â cancer se pot califica drept contagioase. Este vorba despre infec┼úia cu papiloma virus uman (HPV), un virus comun ├«n ultimii zece ani, care cauzeaz─â anomalii ale celulelor sau tumori la nivelul pielii. Acest virus este responsabil pentru cele mai multe cancere orale ┼či de g├ót.

De┼či se credea c─â aceste tipuri de cancer sunt mai frecvente ├«n r├óndul fum─âtorilor sau al consumatorilor ├«nr─âi┼úi de alcool, se pare c─â 70% dintre ele sunt atribuite infec┼úiei cu HPV. Virusul se r─âsp├ónde┼čte ├«n timpul actului sexual oral ┼či se poate manifesta ani mai t├órziu prin diagnosticarea cu cancer.

De┼či majoritatea persoanelor contracteaz─â de-alungul vie┼úii cel pu┼úin o tulpin─â de HPV (├«n timpul actului sexual), multe dintre ele nu se vor transforma ├«n cancer, precizeaz─â Robert Haddad, ┼čeful departamentului de oncologie din cadrul Dana-Farber Cancer Institute din Boston.

Bronzul te protejeaz─â de cancerul de piele

Expresia de ,,bronz s─ân─âtos'' ar trebui interzis─â cu des─âv├ór┼čire, spune Joshua Fox, specialist ├«n cadrul Advanced Dermatology din New York, care adaug─â c─â bronzul nu reprezint─â nicidecum un ecran de protec┼úie ├«mpotriva razelor UV.

De asemenea, el sus┼úine c─â o banal─â arsur─â provocat─â de soare cre┼čte ┼čansele unui diagnostic cu cancer de piele.