5 cauze ale sindromului de gură uscată

1 2 jpg jpeg

Acest simptom, care apre când cantitatea de salivă nu este suficientă, poate avea mai multe cauze.

1. Unele medicamente

De vină pot fi unele medicametne folosite pentru tratarea mai multor afecţiuni. Printre pastilele care pot duce la uscăciunea gurii se numără unele antihistaminice, analgezice, diuretice, antihipertensive şi antidepresivele.

2. Anumite boli

Afecţiunile glandelor salivare, diabetul, limfomul Hodgkin, boala Parkinson, HIV/SIDA, sindromul Sjogren, pot avea drept simptom şi senzaţia de gură uscată. Diagnosticul este pus în urma unui consult de specialitate.

Şi medicamentele utilizate în tratamentul anticancer pot avea efect senzaţia de gură uscată.

3. Menopauza

Schimbările hormonale care au loc în corpul femeilor aflate la menopauză au impact şi asupra glandelor salivare. De aceea poate să apară şi sindromul de gură uscată.

Şi îmbătrânirea poate să fie de vină, căci, pe măsură ce îmbătrânim, glandele salivare au şi ele de suferit.

4. Fumatul

Fumătorii sunt mai predispuşi la apariţia sindromului de gură uscată, arată statisticile. Astfel, renunţarea la acest viciu te va scăpa de problemă. Fumatul este asociat cu un grad ridicat de risc şi pentru alte afecţiuni, precum cancerul pulmonar şi afecţiunile inimii.

5. Deshidratarea

Deshidratarea, în special pe perioada verii, se numără, de asemenea, printre factorii care duc la apariţia sindromului de gură uscată. De aceea, este indicat ca o persoană să nu aştepte niciodată să i se facă sete ca să bea apă. Deshidratarea poate să aibă consecinţe grave asupra organismului, ducând până la apariţia stării de leşin.