4 probleme dentare pe care nu trebuie s─â le ignori

1 2 jpg jpeg

Inflamaţie care nu dispare

Dac─â ai observat c─â ┼úi-a ap─ârut o leziune la nivelul gurii pe care nu o mai aveai p├ón─â acum, fie c─â este sub forma unei g├ólme sau a unor pete pe limb─â, deschise la culoare, monitorizeaz─â-i evolu┼úia c├óteva zile. ├Än cazul ├«n care aceasta nu dispare, mergi la dentist c├ót mai rapid. Anumite afec┼úiuni, precum cancerul oral, pot fi tratate doar dac─â sunt descoperite la timp. Este indicat s─â faci o examinare periodic─â pentru a vedea dac─â au ap─ârut modific─âri, pe care o po┼úi face chiar ┼či acas─â, dup─â ce ai fost la consult, analiz├ónd cavitatea bucal─â cu ajutorul unei oglinzi ┼či a unei lumini bune.

Umfl─âtur─â dureroas─â

O durere neexplicabil─â sau o umfl─âtur─â ├«n interiorul gurii care persist─â mai bine de c├óteva zile, pot reprezenta indicii clare c─â exist─â o problem─â. Cauzele pot fi multiple, precum o infec┼úie sau o afec┼úiune gingival─â, ori o carie ad├ónc─â, ajuns─â p├ón─â la nerv. L─âsate netratate, aceste probleme se vor ├«nr─âut─â┼úi, consecin┼úele duc├ónd de cele mai multe ori la pierderea total─â a dintelui. A┼čadar, nu am├óna vizita la medicul stomatolog, mai ales dac─â aceaste simptome sunt deranjante ┼či ├«┼úi perturb─â somnul.

Respiraţie urât mirositoare

Te treze┼čti diminea┼úa cu o respira┼úie ur├ót mirositoare? Acest lucru poate fi justificat dac─â ai m├óncat un aliment cu un miros puternic cu o sear─â ├«nainte, indic├ónd, ├«n rest, o problem─â de s─ân─âtate. Cauza ar putea fi igiena precar─â, lipsa obiceiului de a-┼úi sp─âla din┼úii seara, ├«nainte de culcare sau o afec┼úiune a gingiei, un abces dentar sau o infec┼úie ├«n g├ót.

Pierderea unui dinte

Desigur, dac─â un dinte se cl─âtina ┼či a c─âzut, era un lucru perfect firesc s─â se ├«nt├ómple dac─â era un dinte de lapte, care se regenera. ├Äns─â, odat─â dep─â┼čit─â perioada copil─âriei, situa┼úia se schimb─â radical. Principalele cauze ale pierderii unui dinte pot fi gingivita sau parodontoza sau, ├«n cazurile grave, poate fi un semn al cancerului oral.