4 obiceiuri importante pentru ochi sănătoşi

1 2 jpg jpeg

Poartă ochelari de soare

Folosiţi mai mult ca un accesoriu, decât pentru scopul pentru care au fost creaţi, ochelarii de soare nu trebuie să-ţi lipsească niciodată, susţin medicii oftalmologi. Aceştia îţi protejează ochii de razele solare UV - care pot fi răspunzătoare pentru apariţia cataractei, împotriva îngroşării ţesutului ocular şi a cancerului de piele din jurul ochilor.

Protejează-ţi vederea

Deşi poate fi considerat un mit, privitul direct la soare, în special atunci când străluceşte cu putere, îţi poate afecta vederea permanent. Chiar dacă porţi ochelarii de soare, aceştia nu te pot proteja în totalitate. Dacă obişnuieşti să meditezi şi să îţi relaxezi ochii, poţi privi pentru câteva minute soarele, la apus, însă nu mai mult de câteva minute.

Nu-ţi freca ochii

Acest gest poate provoca leziuni oculare, sensibilizând, totodată, pielea din jurul ochilor, care este extrem de delicată. De asemenea, din greşeală, poţi zgâria corneea în timp ce îţi freci ochii. Dacă mâncărimea persistă, este indicat să mergi la un consult oftalmologic pentru a depista care este cauza şi pentru a primi un tratament corespunzător.

Odihneşte-ţi ochii

Privitul ore în şir la ecranul calculatorului sau la cel al telefonului mobil este dăunător, deoarece în acest timp avem tendiţa să clipim mai rar, iar ochii devin uscaţi. Din această cauză, poate apărea senzaţia de durere, de disconfort şi, în cazuri severe, la apariţia ulcerului cornean. De aceea, este indicat ca la fiecare 20 de minute, să iei o pauză de 20 de secunde în care să îţi alegi un punct fix, pe care să-l priveşti, ajutând astfel ochii să se odinească.