3 probleme, 3 solu┼úii: lovituri la cap, mu┼čc─âtur─â de c├óine, corpi str─âini ├«n nas

1 2 jpg jpeg

Lovituri la cap

De ce apar

├Än urma unei lovituri la cap, pot ap─ârea cucuie, t─âieturi ┼či dureri. ├Än cazuri grave, astfel de lovituri dau confuzie, ame┼úeal─â, incon┼čtien┼ú─â, dificult─â┼úi de vorbire, s├ónger─âri din nas, urechi sau gur─â, v─ârs─âturi sau modific─âri de frecven┼ú─â a pulsului. Orice lovitur─â la nivelul capului trebuie luat─â ├«n serios, pentru c─â ar putea avea drept consecin┼úe leziuni ale creierului, m─âduvei spin─ârii sau chiar paralizie. Primele m─âsuri

Dac─â exist─â hemoragii la nivelul capului, urechii, nasului sau gurii, aplic─â u┼čor o compres─â steril─â pe zona care s├óngereaz─â ┼či apoi bandajeaz─â. ├Än cazul unei r─âni care a s├óngerat la cap, iar hemoragia a fost oprit─â, spal─â cu ap─â sau cu ap─â oxigenat─â. Po┼úi unge cu betadin─â. Dac─â exist─â corpuri str─âine mici ├«nfipte ├«n scalp, ├«ndep─ârteaz─â-le u┼čor cu o penset─â steril─â.

Mai po┼úi citi ┼či:

- 3 probleme, 3 solu┼úii: le┼čin, ┼čoc anafilatic, irita┼úi

- 3 probleme, 3 soluţii: corpi străini în ochi, crampe musculare, arsuri

Ce faci dac─â persist─â

Dac─â ├«n dreptul r─ânii apar semne de infec┼úie (├«nro┼čire, sensibilitate crescut─â, puroi) sau ai febr─â mergi de urgen┼ú─â la doctor. La fel procedeaz─â ┼či ├«n cazul ├«n care ai dureri de cap sau de coloan─â care nu trec. Medicul va face toate investiga┼úiile (inclusiv tomografii) pentru a descoperi cauza durerilor.

Mu┼čc─âturi de c├óine

Mu┼čc─âtura de c├óine, ca de altfel orice mu┼čc─âtur─â provocat─â de un animal (pisic─â, ┼čobolan etc.) poate fi foarte periculoas─â dac─â nu este tratat─â corespunz─âtor.

Cur─â┼ú─âi rana cu ap─â rece, apoi cu ap─â oxigenat─â ┼či betadin─â. Panseaz─â cu bandaj steril sau o p├ónz─â curat─â.

1. ├Än cazul ├«n care animalul care te-a mu┼čcat este comunitar sau ├«┼úi este necunoscut, este vital s─â mergi la medic pentru vaccin antirabic.

2. Tratamentul antirabic este necesar, pentru c─â, odat─â declan┼čat─â boala (├«n maxim 72 de ore), decesul este inevitabil.

3. Pentru c─â mu┼čc─âturile de animale pot declan┼ča infec┼úii ┼či cu al┼úi microbi, se poate face ┼či un vaccin antitetanos, dar numai la indica┼úia medicului specialist.

Corpii str─âini inhala┼úi pot fi diver┼či, de la boabe de fasole ┼či pietricele, la nasturi sau m─ârgele. Cei mai expu┼či la asemenea accidente sunt copiii mici, p├ón─â ├«n 4 ani, care tind s─â apropie orice obiect minuscul de zona capului. ┼×i fie ├«l ├«nghit, fie ├«l bag─â ├«n nas. ├Än cazul inhal─ârii, primele semne pot fi str─ânuturi, irita┼úii ale nasului, respira┼úie ├«ngreunat─â sau scurgerea unor secre┼úii nazale amestecate cu s├ónge.

Nu ├«mpinge obiectul inhalat ┼či mai ad├ónc pe c─âile nazale. Situa┼úia poate deveni grav─â, ├«ntruc├ót acesta poate avansa pe c─âile respiratorii ┼či atunci intervine asfixia. Astup─â-┼úi nara liber─â ┼či sufl─â cu cealalt─â pentru a elimina obiectul str─âin. Te po┼úi folosi chiar de o pompi┼ú─â de cur─â┼úat nasul la bebelu┼či. Dac─â este vizibil ┼či ├«n func┼úie de m─ârime, corpul str─âin poate fi eliminat, cu grij─â, ┼či cu o penset─â.

Dac─â nu reu┼če┼čti eliminarea corpului str─âin cu o penset─â, mergi la doctor. Acesta ├«l va scoate, cu ajutorul anumitor instrumente. ├Än cazul ├«n care respiri din ce ├«n ce mai greu, mergi urgent la medic, pentru a nu te sufoca. Nu intra ├«n panic─â, starea de agitare poate amplifica respira┼úia ├«ngreunat─â.