Ce semn periculos de sănătate precară apare când urci scările?

Se poate confunda cu lipsa de exercițiu fizic, dar poate fi ceva grav.

La nivel global, bolile cardiovasculare sunt o problemă uriașă de sănătate, una dintre principalele cauze de deces, reprezentând aproximativ un sfert din toate decesele.

Denumirea bolii cardiovasculare se referă la o serie de afecțiuni care afectează inima și sistemul circulator, inclusiv insuficiența cardiacă, boala coronariană și accidentul vascular cerebral.

femeie pe scari talpa shutterstock 753613000 jpg

Nu confunda respirația scurtă dată de efort cu cea provocată de boli de inimă. Foto: Shutterstock

Ca în cazul oricărei afecțiuni, cu cât observi mai devreme semnele de avertizare, cu atât poți solicita sfatul și tratamentul medical corect mai rapid.

Vorbind cu Harvard Health Publishing, medicul cardiolog Randall Zusman de la Spitalul General din Massachusetts, a vorbit despre un simptom care poate apărea când urci scările.

„Orice simptom care pare a fi provocat de efort și ameliorat de odihnă ar putea fi legat de inimă”, a explicat el. „În special la persoanele cu factori de risc subiacente, cum ar fi colesterolul crescut, hipertensiunea arterială, diabetul, consumul de tutun, un stil de viață sedentar, obezitatea și un istoric familial puternic de boli de inimă, alte simptome, în afară de durerea în piept, pot fi indicia.

A simți lipsa de aer când urci scări ar putea semnala o problemă cardiacă  

Acest semn de avertizare constă în faptul că, respirația devine din ce în ce mai scurtă atunci când urci scările. Oamenii ar putea confunda cu ușurință acest lucru cu lipsa de antrenament.

Dr Zusman a spus: „Dacă urcați cinci etaje, mă aștept să aveți respirația scurtă. Dar dacă urcați 10 scări și aveți respirația scurtă, asta poate indica o problemă cardiacă”.

Semne ale unui atac de cord

„Afecțiunile cardiace, cum ar fi angina, atacurile de cord, insuficiența cardiacă și unele ritmuri anormale ale inimii, cum ar fi fibrilația atrială, pot provoca dificultăți de respirație.

„Aceste condiții pot provoca dificultăți de respirație din diferite motive. Dacă inima ta nu pompează suficient sânge care conține oxigen în jurul corpului, corpul tău răspunde prin respirație mai rapidă pentru a încerca să aducă mai mult oxigen în corp, făcându-te să te simți fără aer.

Sau dacă inima ta nu funcționează atât de bine cum ar trebui, acest lucru ar putea provoca o acumulare de lichid în plămâni, ceea ce face dificilă respirația. ”

BHF adaugă că lipsa de aer cauzată de probleme cardiace ar putea fi „declanșată” de urcarea scărilor, precum și de activități precum grădinărit și cumpărături.

Alte simptome ale bolilor cardiace includ:

·     Dureri în piept

·     Sentimentul de boală

·     Dureri de stomac sau indigestie

·     Senzație de transpirație

·     Dureri de picior sau braț

·     Dureri de maxilar sau de spate

·     senzație de restricție sau de sufocare

·     Glezne umflate

·     Oboseală extremă

·     Bătăi neregulate ale inimii.

Dacă observi orice semne ale unei probleme cardiace, trebuie să solicitați imediat ajutor medical.

Sursa: Express