Ce înseamnă când ţi se zbate ochiul?

1 2 jpg jpeg

Potrivit superstiţiilor din popor, atunci când ţi se zbate un ochi este bine să nu spui la nimeni. Dacă este vorba despre ochiul drept, atunci ceva bun urmează să se întâmple, dacă este vorba despre cel stâng, atunci ceva rău se va întâmpla.

Adevărul este că zvâcnirea pleoapelor ochiului nu este un semn de la divinitate, ci are mai multe cauze medicale. În acest sens, medicii spun că reflexul are o explicaţie pur ştiinţifică şi recomandă prezentarea la un specialist. „Zbaterea ochiului” poate fi interpretată ca o contracţie involuntară a muşchilor pleoapelor.

Din ce cauză se zbate ochiul?

Cauzele acestor contracţii sunt din cele mai banale - lipsa de somn, stres, oboseală generală sau la nivelul ochilor, expunerea la frig, radiaţii, praf, fum, până la afecţiuni mai grave cum ar fi conjunctivita sau alte afecţiuni inflamatorii, degenerative, traumatice sau chiar tumorale ale ochiului.

1 2 jpg jpeg

Cele mai frecvente cauze sunt stresul şi oboseala. Atunci când nu dormi suficient, depui un efort fizic sau psihic prelungit, apare extenuarea, care dă naştere mai multor reacţii neplăcute.

Află ce spun ochii despre sănătatea ta AICI

Totodată, lipsa de magneziu şi de calciu afectează musculatura şi poate determina spasmele oculare. Unii oftalmologi cred că şi lipsa anumitor nutrienţi poate declanşa spasmele, ca şi în cazul cârceilor. De aceea, medicii recomandă realizarea periodică a analizelor de sânge, pentru monitorizarea nivelului fiecărui nutrient esenţial din organism.

1 2 jpg jpeg

Ştiai că…

…consumul de alcool, cafea şi băuturi energizante pot fi o cauză pentru apariţia spontană a zbaterii ochiului, dacă le consumi abuziv?

Substanţele din acestea acţionează ca excitante pentru sistemul nervos central, conducând la apariţia contracţiilor involuntare ale pleoapelor. Totodată, reducerea consumului acestora ajută la dispariţia spasmului.