Ce este deficienţa de auz?

1 clicksanatate poza cover jpg jpeg

Deficienţa de auz este o afecţiune des întâlnită, în special în rândul persoanelor cu vârste înaintate şi, deseori, se manifestă prin dificultatea de a înţelege sunetele, inclusiv cuvintele rostite. Netratată, această afecţiune poate evolua, iar, in scurt timp, pacientul îşi poate pierde complet capacitatea de a auzi. Pentru a evita toate aceste lucruri neplăcute, vizitele la medic sunt extrem de importante.

De asemenea, în momentul în care boala debutează, este importantă şi achiziţionarea unui aparat auditiv, datorită faptului că, prin utilizarea unui astfel de instrument, pacientul îşi poate relua cursul normal al vieţii.

Simptomele deficienţei de auz:

În anumite cazuri, în special la copiii care suferă de malformaţii la nivelul timpanelor, boala debutează lent, însă există diferite simptome, care pot ajuta la detectarea afecţiunii. Să nu uitam că există posibilitatea ca, inclusiv, bebeluşii să sufere de o astfel de problemă. Iar, în cazul acestora, părinţii trebuie să fie foarte atenţi la comportamentul micuţilor.

În cazul în care un copil sau un adult suferă de o deficienţă de auz, principalele simptome sunt:

  • Pacientul nu înţelege conversaţiile dintre oameni, în special dacă acestea au loc în medii extrem de zgomotoase
  • Pacientul nu înţelege accentele puternice sau chiar discursurile rostite repede
  • Pacientul nu diferenţiază diferite litere sau grupuri de sunete care se aseamănă între ele
  • Pacientul nu înţelege instrucţiunile de vorbire, oferite de către profesori

În cazul în care copilul sau chiar adulţii prezintă unele dintre aceste simptome, este important de ştiut că vizita la medic nu trebuie să fie amânată. În acest mod, boala va putea fi detectată, iar pacientul va primi tot sprijinul medical de care are nevoie, pentru a îşi putea relua cursul normal al vieţii.

Testarea auzului

Simptomele menţionate anterior pot fi întâlnite şi în cazul unor anumite persoane care nu suferă de deficienţă de auz. Aşadar, testarea auzului, în special în cazul copiilor, este o sarcină extrem de importantă pentru părinţi, pentru a putea realiza daca cel mic se dezvoltă în mod corespunzător. Printre cele mai populare teste se numără:

Totuşi, există şi alte teste care s-au dovedit a fi extrem de utile, în special în cazul copiilor, iar printre acestea se numără:

Forme de tratament

Printre cele mai uzuale forme de tratament se numără aparatul auditiv. Acesta este unul dintre cele mai apreciate instrumente medicale, datorită caracteristicilor cheie pe care le prezintă. În momentul în care aparatul este montat, pacientul va putea auzi din nou, clar, toate sunetele.

De altfel, pentru cele mai bune rezultate sunt recomandate inclusiv realizarea anumitor tipuri de exerciţii, precum cele de memorare a sunetelor şi cele de concentrare. În acest mod, pacientul îşi va putea recupera auzul complet, iar viaţa sa va reveni la normal, în cel mai scurt timp.