Ce este deficienţa de auz?

1 clicksanatate poza cover jpg jpeg

Deficien┼úa de auz este o afec┼úiune des ├«nt├ólnit─â, ├«n special ├«n r├óndul persoanelor cu v├órste ├«naintate ┼či, deseori, se manifest─â prin dificultatea de a ├«n┼úelege sunetele, inclusiv cuvintele rostite. Netratat─â, aceast─â afec┼úiune poate evolua, iar, in scurt timp, pacientul ├«┼či poate pierde complet capacitatea de a auzi. Pentru a evita toate aceste lucruri nepl─âcute, vizitele la medic sunt extrem de importante.

De asemenea, ├«n momentul ├«n care boala debuteaz─â, este important─â ┼či achizi┼úionarea unui aparat auditiv, datorit─â faptului c─â, prin utilizarea unui astfel de instrument, pacientul ├«┼či poate relua cursul normal al vie┼úii.

Simptomele deficienţei de auz:

├Än anumite cazuri, ├«n special la copiii care sufer─â de malforma┼úii la nivelul timpanelor, boala debuteaz─â lent, ├«ns─â exist─â diferite simptome, care pot ajuta la detectarea afec┼úiunii. S─â nu uitam c─â exist─â posibilitatea ca, inclusiv, bebelu┼čii s─â sufere de o astfel de problem─â. Iar, ├«n cazul acestora, p─ârin┼úii trebuie s─â fie foarte aten┼úi la comportamentul micu┼úilor.

stanga
dreapta
2 clicksanatate poza continut jpg jpeg

În cazul în care un copil sau un adult suferă de o deficienţă de auz, principalele simptome sunt:

  • Pacientul nu ├«n┼úelege conversa┼úiile dintre oameni, ├«n special dac─â acestea au loc ├«n medii extrem de zgomotoase
  • Pacientul nu ├«n┼úelege accentele puternice sau chiar discursurile rostite repede
  • Pacientul nu diferen┼úiaz─â diferite litere sau grupuri de sunete care se aseam─ân─â ├«ntre ele
  • Pacientul nu ├«n┼úelege instruc┼úiunile de vorbire, oferite de c─âtre profesori

├Än cazul ├«n care copilul sau chiar adul┼úii prezint─â unele dintre aceste simptome, este important de ┼čtiut c─â vizita la medic nu trebuie s─â fie am├ónat─â. ├Än acest mod, boala va putea fi detectat─â, iar pacientul va primi tot sprijinul medical de care are nevoie, pentru a ├«┼či putea relua cursul normal al vie┼úii.

Testarea auzului

Simptomele men┼úionate anterior pot fi ├«nt├ólnite ┼či ├«n cazul unor anumite persoane care nu sufer─â de deficien┼ú─â de auz. A┼čadar, testarea auzului, ├«n special ├«n cazul copiilor, este o sarcin─â extrem de important─â pentru p─ârin┼úi, pentru a putea realiza daca cel mic se dezvolt─â ├«n mod corespunz─âtor. Printre cele mai populare teste se num─âr─â:

Totu┼či, exist─â ┼či alte teste care s-au dovedit a fi extrem de utile, ├«n special ├«n cazul copiilor, iar printre acestea se num─âr─â:

Forme de tratament

Printre cele mai uzuale forme de tratament se numără aparatul auditiv. Acesta este unul dintre cele mai apreciate instrumente medicale, datorită caracteristicilor cheie pe care le prezintă. În momentul în care aparatul este montat, pacientul va putea auzi din nou, clar, toate sunetele.

De altfel, pentru cele mai bune rezultate sunt recomandate inclusiv realizarea anumitor tipuri de exerci┼úii, precum cele de memorare a sunetelor ┼či cele de concentrare. ├Än acest mod, pacientul ├«┼či va putea recupera auzul complet, iar via┼úa sa va reveni la normal, ├«n cel mai scurt timp.