Care sunt cauzele durerii abdominale

1 durere stomac jpg jpeg

O durere de stomac poate fi difuz─â sau poate ap─ârea doar ├«ntr-o anumit─â zon─â a acestuia. C├ónd nu trece de la sine ┼či este ├«nso┼úit─â de alte simptome, precum ame┼úelile, grea┼úa, febra, balonarea, este cazul s─â mergi la medic, pentru c─â poate semnala o problem─â grav─â.

Colica biliar─â

Este caracterizat─â printr-o durere ├«n partea dreapt─â a abdomenului, care poate s─â iradieze ├«n um─ârul drept. Apare brusc ┼či este ├«nso┼úit─â de ame┼úeal─â, transpira┼úie ┼či de v─ârs─âturi. Durerea debuteaz─â, ├«n multe cazuri, ├«n timpul nop┼úii, dup─â o mas─â copioas─â (pr─âjeli, ou─â, vinete, m├ónc─âruri grase).

Apendicita acut─â

O durere  ├«n partea dreapt─â, de jos, a abdomenului, care cre┼čte treptat ├«n intensitate ┼či care este ├«nso┼úit─â de grea┼ú─â, v─ârs─âturi ┼či diaree poate fi semnul unei apendicite acute. La unii bolnavi poate ap─ârea ┼či constipa┼úia, ├«n timp ce al┼úii pot resim┼úi durerea care ÔÇ×se las─âÔÇŁ ┼či pe piciorul drept. Afec┼úiunea apare mai ales la cei cu v├órsta ├«ntre 10 ┼či 20 de ani.

Ocluzia intestinal─â

Crampele severe ┼či abdomenul umflat sunt primul semn al unei ocluzii intestinale, adic─â un blocaj al intestinului sub┼úire sau al colonului. Mai pot ap─ârea balonare, ame┼úeli ┼či v─ârs─âturi. Este foarte important ca bolnavul s─â se prezinte de urgen┼ú─â la medic, pentru c─â este nevoie de o interven┼úie chirurgical─â.

Pancreatita acut─â

Criza de pancreatit─â acut─â apare brusc, iar cel afectat simte dureri puternice ├«n partea de sus a abdomenului, care pot s─â iradieze ┼či c─âtre spate. Afec┼úiunea se manifest─â ┼či prin v─ârs─âturi, grea┼ú─â, febr─â, puls ridicat ┼či balonare. Cel care stabile┼čte diganosticul este medicul gastroenterolog, ├«n urma mai multor investiga┼úii: ecografie abdominal─â, analize de s├ónge. Netratat─â la timp ┼či corect, boala se poate croniciza.

Ulcerul gastric

Durerea dat─â de ulcerul gastric apare mai ales dup─â mese ┼či poate reveni pe timpul nop┼úii, astfel c─â bolnavul este trezit din somn. Durerea este  ├«nso┼úit─â de arsuri ┼či mai pot ap─ârea v─ârs─âturi, pieredere ├«n greutate. Gastroenterita, o alt─â afec┼úiune a stomacului care are drept simptom durerea de burt─â este gastroenterita (boal─â provocat─â de unele virusuri ┼či bacterii). Persoana are crampe abdominale, diaree, vomit─â ┼či nu are poft─â de m├óncare.

Afecţiuni ginecologice

Un abdomen dureros poate indica ┼či prezen┼úa unei afec┼úiuni ginecologice (endometrioza), a unui chist ovarian sau a unei sarcini extrauterine. De cele mai multe ori, durerile de abdomen care ascund o problem─â ginecologic─â sunt rar ├«nso┼úite de v─ârs─âtui sau de ame┼úeli. Febra este cea care ia locul acestora.

Afecţiuni ale tractului urinar

┼×i infec┼úiile urinare se pot manifesta prin dureri ├«n partea de jos a abdomenului, ├«nso┼úit─â de senza┼úia de arsur─â la urinare, urin─â ur├ót mirositoare, urin─âri dese, senza┼úie de grea┼ú─â, transpira┼úii ┼či frisoane.