Bolile dermatologice ┼či vaccinul anti COVID-19: Care sunt pacien┼úii care se pot vaccina ┼či ├«n ce cazuri apar restric┼úii?

1 psoriazis jpg jpeg

├Än cea de-a doua etap─â a campaniei se pot vaccina persoanele cu v├órsta peste 65 de ani, pacien┼úii cu boli cronice, indiferent de v├órst─â, precum ┼či personalul care desf─â┼čoar─â activit─â┼úi ├«n domenii esen┼úiale. Printre cei eligibili pentru a beneficia de vaccinul anti COVID-19 ├«n aceast─â etap─â se num─âr─â ┼či pacien┼úii cu afec┼úiuni dermatologice.

Cei mai mul┼úi dintre ace┼čtia se pot vaccina f─âr─â restric┼úii, ├«ns─â exist─â ┼či situa┼úii ├«n care cei care sufer─â de boli dermatologice trebuie s─â ┼úin─â cont de o serie de indica┼úii.

Pacienţii cu afecţiuni dermatologice care se pot vaccina fără restricţii

ÔÇ×Trebuie precizat ├«nc─â de la bun ├«nceput c─â nu exist─â niciun motiv ├«ntemeiat pentru care marea majoritate a pacien┼úilor cu afec┼úiuni dermatologice s─â refuze vaccinul anti COVID-19. Din contr─â, cea mai bun─â alegere pe care o pot face pentru s─ân─âtatea lor este s─â se programeze la vaccin,ÔÇŁ afirm─â Dr Mihaela Leventer, medic primar dermatolog, fondator al Dr. Leventer Centre.

Pacien┼úii cu afec┼úiuni dermatologice cronice precum psoriazis, lupus eritematos, vasculite, sarcoidoza etc. dar ┼či pacien┼úii care au suferit de un cancer de piele, fie el carcinom, melanom sau alt─â form─â de tumor─â, se pot vaccina ┼či ├«i ├«ncuraj─âm s─â o fac─â.

ÔÇ×Pacien┼úii oncologici care au fost opera┼úi sau urmeaz─â s─â trateze un cancer de piele constituie o categorie de risc ├«n fa┼úa ├«mboln─âvirii cu virusul SARS-CoV-2. Pentru ei vaccinarea este foarte important─â, riscul dezvolt─ârii unei forme grave de COVID-19 fiind mare. Trebuie s─â ┼čti┼úi c─â ├«n melanomul malign metastazat se folose┼čte de 10 ani un vaccin, TVac, care controleaz─â r─âsp├óndirea metastazelor ├«n tranzit.

Deci vaccinarea ├«n cazul afec┼úiunilor cutanate maligne nu este interzis─â ci, din contr─â, recomandat─â. Nu sunt ridicate semne de ├«ngrijorare nici la pacien┼úii afla┼úi deja sub terapie antineoplazic─â ┼či vaccinul ARNm. Conform recomand─ârilor OMS, pacien┼úii oncologici sunt pe locul doi ├«n r├óndul priorit─â┼úilor de vaccinare, dup─â personalul medical,ÔÇŁ aminte┼čte Dr. Mihaela Leventer.

Pacienţii cu afecţiuni dermatologice care se pot vaccina doar după respectarea unor indicaţii precise

Pacien┼úii afla┼úi pe tratament biologic, a┼ča cum se administreaz─â ├«n psoriazis, nu au restric┼úii legate de vaccinare. ├Äns─â, dac─â sunt ├«n curs de ├«ncepere a terapiei biologice pentru boal─â vor am├óna medica┼úia p├ón─â vor face cele dou─â doze de vaccin.

De asemenea, pacien┼úii afla┼úi sub tratament cronic cu glucocorticoizi a┼ča cum se ├«nt├ómpl─â ├«n bolile buloase, lupus eritematos ┼či altele pot face vaccinul dup─â ce scad dozele de medica┼úie imunosupresoare sub control medical.

ÔÇ×Medicii trebuie s─â evalueze starea pacientului cu o afec┼úiune cronic─â, factorii de risc suplimentari cum ar fi alte afec┼úiuni asociate, s─â stabileasc─â dac─â medica┼úia imunosupresoare poate fi sistat─â sau redus─â pentru o perioad─â de 28 de zile ┼či s─â sf─âtuiasc─â pacientul ├«n fiecare situa┼úie particular─â.

Singurele limit─âri la vaccinare sunt pentru pacien┼úii care au avut episoade alergice grave ├«n antecedente. Aici intr─â urticaria cu angioedem ┼či alergii postmedicamentoase severe, afec┼úiuni dermatologice bine cunoscute,ÔÇŁ adaug─â Dr. Mihaela Leventer, medic primar dermatolog.