Automedica┼úia, un fenomen din ce ├«n ce mai nociv ┼či mai r─âsp├óndit

1 medicamente jpg jpeg

Multe medicamente se elibereaz─â ├«n prezent f─âr─â prescrip┼úie medical─â, de la suplimente ┼či analgezice p├ón─â la antiinflamatoare. Aceste substan┼úe ar putea fi capabile s─â vindece unele afec┼úiuni, iar pe termen scurt s─â ne fac─â s─â ne sim┼úim bine, ignor├ónd posibilitatea ca problemele de s─ân─âtate s─â se agraveze dac─â nu consult─âm un medic. Din p─âcate, foarte multe persoane prefer─â s─â ├«┼či cumpere doctoriile singuri ┼či nu cer sfatul unui specialist pentru un tratament corespunz─âtor.

Chiar dac─â suntem convin┼či c─â ┼čtim care este diferenta dintre raceala si gripa, ├«ntre o durere de stomac, una de ficat sau splin─â, de multe ori gre┼čim ┼či apel─âm la medicamente care, ├«n loc s─â ne vindece, ne sensibilizeaz─â organismul ┼či nu trateaz─â adev─ârata cauz─â. ├Än general, c├ónd suntem bolnavi ┼či medicul ne prescrie un medicament, acesta ia ├«n calcul o serie de factori, precum severitatea simptomelor, v├órsta, beneficiile tratamentului comparativ cu efectele adverse ale administr─ârii ┼či posibile interac┼úiuni cu alte substan┼úe din medicamente.

├Äns─â, de-a lungul anilor, s-a dovedit c─â oamenii prefer─â s─â devin─â proprii lor medici ┼či, desigur, caut─â metode s─â trateze boala, c─âut├óndu-┼či singuri remediile. Doar c─â acest fenomen este la fel de d─âun─âtor precum este ┼či diagnosticul gre┼čit. Automedica┼úia este d─âun─âtoare ┼či extrem de periculoas─â. De ce? Din p─âcate, exist─â posibilitatea s─â fie administrate doze prea mari, pe o durat─â prea lung─â sau s─â aib─â loc interac┼úiuni cu alte medicamente.

Interacţiuni medicamentoase

Persoanele care sufer─â de alte boli, precum artrit─â, diabet, hipertensiune arterial─â sau alte boli de inim─â, trebuie mai mult ca oricine s─â consulte un medic ├«nainte de a lua orice pastil─â. Dou─â sau mai multe medicamente luate ├«n acela┼či timp pot interac┼úiona ┼či pot afecta modul ├«n care unul sau cel─âlalt ac┼úioneaz─â ├«n organism.

Reacţii adverse

Majoritatea medicamentelor pot genera reac┼úii adverse, tocmai de aceea este foarte important ca medicul de familie s─â ┼čtie problemele de s─ân─âtate pe care le ave┼úi. ├Än timp, acesta va realiza un istoric al dumneavoastr─â ┼či va cunoa┼čte care sunt substan┼úele care v─â pot afecta. ├Än general, reac┼úiile sunt de intensitate redus─â, precum grea┼ú─â, somnolen┼ú─â, cefalee sau posibile erup┼úii u┼čoare. De asemenea, ├«n anumite cazuri, exist─â posibilitatea apari┼úiei unor simptome mai severe, ca sl─âbiciune prelungit─â, tulbur─âri de auz ┼či vedere, hemoragie, iar prezen┼úa acestora va reprezenta un semnal de alarm─â privind alte probleme de s─ân─âtate ap─ârute ├«n urma administr─ârii medicamentului. Indivizii reac┼úioneaz─â ├«n mod diferit la acela┼či medicament, acesta fiind unul dintre motivele pentru care trebuie s─â lu─âm medicamente doar dup─â ce am discutat ├«n prealabil cu un doctor. 

Interacţiuni cu alimentaţia

Un fapt mai pu┼úin cunoscut ┼či mai pu┼úin luat ├«n considerare este alimenta┼úia. Anumite alimente pot interac┼úiona cu medicamentele, f─âc├óndu-le s─â ac┼úioneze mai rapid, mai ├«ncet sau chiar anul├ónd efectul acestora. Spre exemplu, potrivit speciali┼čtilor ├«n domeniul medical, calciul din produsele lactate afecteaz─â absorb┼úia tetraciclinei, un antibiotic folosit pe scar─â larg─â. Citricele sau sucul din citrice care con┼úin acid ascorbic accelereaz─â absorb┼úia fierului din suplimentele de fier. B─âuturile carbogazoase, b─âuturile din fructe ┼či legume cu un con┼úinut ridicat de acid (precum struguri, mere, portocale sau ro┼čii) determin─â dizolvarea unor medicamente la nivelul stomacului ├«n loc de intestin, unde absorb┼úia s-ar fi realizat mai eficient.

Una dintre marile probleme care exist─â ├«n prezent este administrarea de antibiotic f─âr─â prescrip┼úie medical─â. ├Än acest caz, abuzul de antibiotice sau utilizarea neadecvat─â poate fi extrem de periculoas─â, av├ónd efecte secundare precum dureri de stomac, diaree, v─ârs─âturi, erup┼úii cutanate ┼či urticarie. ├Än plus, exist─â boli care nu necesit─â antibiotic ┼či care nu vor fi vindecate cu astfel de medicamente, tocmai de aceea este important─â vizita la un medic. 

A┼čadar, indiferent ce v─â spun prietenii ┼či cuno┼čtin┼úele despre un medicament ┼či oric├ót l-ar l─âuda, vorbi┼úi cu un doctor ├«nainte de administrare. 

Surs─â foto: Shutterstock