Atenţie la boala fumătorului! Află ce recomandă medicul!

1 tip fumeaza shutterstock 29832280 jpg jpeg

Eşti fumător înrăit, iar de ceva vreme ai o tuse care nu mai trece şi respiri mai greu ca de obicei? Nu trece cu vederea aceste simptome. Poate fi vorba despre o boală de plămâni de care suferă în jur de 1 milion de români şi care poate da complicaţii deloc de neglijat.

În termeni medicali, boala fumătorului poartă numele de bronhopneumopatie obstructivă cronică (BPOC). Statisticile arată că această afecţiune cauzează, la nivel mondial, moartea a 3 milioane de persoane, estimându-se că va deveni a treia cauză de deces în lume. În ţara noastră, din cei aproape 1 milion de persoane cu BPOC, aproape 10.000 nu îşi dau seama de severitatea bolii lor, potrivit unui studiu din 2012 realizat la iniţiativa Centrului pentru Politici şi Servicii de Sănătate.

Bronhopneumopatia obstructivă cronică produce inflamaţia bronhiilor (bronşită cronică) şi distrugerea ţesutului pulmonar (emfizem). Din cauza îngustării căilor respiratorii, bolnavul respiră mai greu, oboseşte repede şi gâfâie.  

Nu ignora tusea

Peste 70% din cei cu bronhopneumopatie obstructivă cronică sunt fumători. Boala apare după 40-45 de ani, dar poate surveni şi mai devreme, la 30-35 de ani, în cazul fumătorilor înrăiţi. Adesea, diagnosticul se pune târziu, din cauză că fumătorii consideră tusea ca fiind „normală” în cazul lor. Atunci când tusea este însoţită de oboseală, de expectoraţie şi de senzaţia de sufocare, este foarte probabil să fie vorba de BPOC. Boala poate apărea şi din cauza fumatului pasiv, a inhalării unor substanţe chimice şi a poluării.  

Spirometria confirmă diagnosticul

În cazul în care se suspectează că ar fi vorba de BPOC, medicii recomandă efectuarea spirometriei. Analiza măsoară capacitatea respiratorie, mai exact, cantitatea de aer inspirată şi expirată, precum şi timpul inspiraţiei şi expiraţiei. Testul este uşor şi nedureros: pacientul trebuie să respire cu putere printr-un tub de cauciuc legat la un aparat numit spirometru. Este indicată şi radiografia, pentru a se exclude alte boli precum cancerul pulmonar.

Nu se vindecă, dar se ţine sub control

Renunţarea la fumat este mai mult decât necesară în cazul în care o persoană este diagnosticată cu BPOC. Boala nu poate fi vindecată, dat fiind faptul că ţesutul pulmonar nu se reface. Tratamentul, care depinde de stadiul bolii, împiedică agravarea afecţiunii. Ca primă linie, sunt recomandate bronhodilatatoarele, iar în forma moderată şi cea severă se asociază şi corticoizi inhalatori.

Este foarte important ca pacienţii cu BPOC să se ferească de infecţiile respiratorii, pentru că pot apărea complicaţii care impun spitalizare. Acestor bolnavi le sunt indicate vaccinarea antigripală şi pe cea antipneumococică.

INFO PLUS

Mai multe despre bronhopneumopatia obstructivă cronică (BPOC) se pot afla de pe www.desprebpoc.ro. De asemenea, aici se anunţă şi adresele centrelor unde se fac testări de spirometrie în cadrul unor campanii.

Prof. dr. Florin Mihălţan, medic primar pneumologie, doctor în ştiinţe medicale, Institutul de Pneumoftiziologie „Mariu Nasta”, Bucureşti

Bronhopneumopatia cronică obstructivă, cunoscută ca emfizem pulmonar sau bronşită cronică, este o boală care are ca factori de risc fumatul în peste 70% din cazuri, restul fiind reprezentat de poluarea profesională, casnică, extradomiciliară. Apare cu tuse matinală, gâfâială la mers şi apoi în repaus, astenie, senzaţie de greutate pe piept. Trebuie ca pacientul să facă o radiografie şi o probă de suflat (spirometrie). Se tratează pe toată durata vieţii, din momentul diagnosticului, cu spray-uri, care sunt dilatatoare ale bronhiilor, şi, în funcţie de gravitate se adaugă tratament cu corticoizi inhalatori, orali, oxigenoterapie sau se poate ajunge pe ventilator. Pacientul trebuie să întrerupă fumatul şi trebuie vaccinat antigripal, antipneumococic.