Tot ce trebuie s─â ┼čtii despre ecografia tiroidian─â

1 2 jpg jpeg

Testarea, care se face cu ajutorul ultrasunetelor, dureaz─â c├óteva minute ┼či arat─â modific─ârile de la nivelul tiroidei. Investiga┼úia medical─â se face la recomandarea medicului, fiind cel mai adesea indicat─â ├«n completarea doz─ârilor hormonale ale c─âror rezultate au indicat o anomalie ├«n func┼úionarea tiroidei.

Oferă informaţii despre noduli

Ecografia ofer─â date precise despre localizarea ┼či dimensiunea nodulilor tiroidieni. De asemenea, diferen┼úiaz─â un nodul chistic de unul solid, ├«ns─â nu poate oferi cu exactitate date despre leziunile care apar la nivelul tiroidei, dac─â sunt benigne sau maligne. ├Än cazul ├«n care exist─â suspiciune de malignitate, medicul va indica efectuarea unei biopsii. Ecografia ofer─â date ┼či despre vascularizarea glandei tiroide.

Este indicat─â ┼či persoanelor care au tiroida crescut─â ├«n volum, fiind folosit─â pentru diagnosticare gu┼čei nodulare. Ecografia mai este recomandat─â ┼či celor care au rude de gradul I diagnosticate cu cancer tiroidian.

Procedura se face f─âr─â preg─âtire ├«n prealabil, iar cel ├«n cauz─â poate pleca acas─â imediat dup─â terminarea examin─ârii. Pentru c─â nu folose┼čte radia┼úii, poate fi repetat─â ori de c├óte ori este nevoie.

Cum se efectueaz─â

Pacientul stă întins, în timp ce medicul îl investighează în zona gâtului cu ajutorul undelor sonore emise de un aparat special, numit transductor.

O parte din unde se reflect─â ┼či se re├«ntorc ├«n transductor, sub form─â de informa┼úii. Apoi, cu ajutorul unui program pe calculator, informa┼úiile se transform─â ├«n imagini, pe care medicul le interpreteaz─â.

Ecografie tiroidian─â cost─â ├«ntre 50 ┼či 140 de lei.

INFO

Ecografia tiroidian─â poate fi f─âcut─â ┼či ├«n sarcin─â, neav├ónd efecte adverse asupra f─âtului.