Telemedicina, util─â ├«n pandemia de COVID -19 ┼či nu numai

1 telemedicine 1240 620x330 jpg jpeg

Pandemia COVID-19 a determinat medicii s─â fac─â ├«nc─â un pas c─âtre telemedicin─â. S-au f─âcut screeninguri pentru persoanele infectate, s-a oferit a dou─â opinie medicl─â ┼či au fost trata┼úi pacien┼úi utiliz├ónd telemedicina. Aceast─â modalitate de abordare ┼či-a dovedit din plin avantajele fa┼ú─â de medicina clasic─â, ├«ntr-o situa┼úie de criz─â major─â.

Telemedicina poate ├«nsemna coordonarea unui robot chirurgical prin console care permit medicului s─â fie pe o alt─â parte a globului, ┼či nu ├«n sala de opera┼úie cu pacientul, sau o consulta┼úie oferit─â la telefon. Ambele ├«nseamn─â telemedicin─â, adic─â ajutor specializat oferit de un specialist unui pacient aflat la distan┼ú─â. Cu alte cuvinte, telemedicina implic─â folosirea mijloacelor tehnice de comunicare:  internet, video, audio, ┼či a ├«naltei tehnologii, precum robo┼úii, pentru a oferi consulta┼úii ┼či tratamente la distan┼ú─â.

Telemedicina are deja o istorie lungă, pionierii fiind medicii care au monitorizat sănătatea astronauţilor aflaţi în spaţiul cosmic, în anii ʼ60.

Ast─âzi, datorit─â tehnologiei prin satelit, sunt disponibile conexiuni digitale de mare vitez─â, astfel ├«nc├ót pacien┼úii pot primi un diagnostic ┼či ajutor de specialitate chiar ┼či ├«n zone aflate la mare distan┼ú─â de civiliza┼úie. Medicii pot monitoriza func┼úiile vitale, comunic─â prin transmisii video cu echipele de salvare ┼či ofer─â instruc┼úiuni. De asemenea, pot oferi consiliere medical─â pacien┼úilor pe internet sau pot schimba documenta┼úie ┼či ├«nregistr─âri medicale atunci c├ónd se afl─â ├«n echipe ┼či ├«n locuri diferite.

Spitalul Colentina, adaptat situaţiei actuale

Pe toat─â durata situa┼úiei de urgen┼ú─â create de pandemia de coronavirus, Spitalul Colentina din Bucure┼čti a fost ├«nchis pentru intern─âri ┼či transformat ├«n centru  pentru tratarea pacien┼úilor infecta┼úi cu COVID-19. Chiar dac─â din data de 17 martie au fost oprite toate intern─ârile, din dorin┼úa de a fi al─âturi de pacien┼úii, ├«n parteneriat cu Medicentrum ┼či Lite Microsystems, spitalul a pus la dispozi┼úia pacien┼úilor  un serviciu online gratuit de evaluare medical─â la distan┼ú─â. Serviciul se acceseaz─â prin intermediul paginii Spitalului Colentina de pe website-ul Administra┼úiei Spitalelor ┼či Serviciilor Medicale Bucure┼čti, la adresa: https://pacient.assmb.ro/solicita-evaluare/

Prin intermediul platformei speciale Medicentrum, adaptat─â pentru Spitalul Colentina, se pot trimite detalii despre problemele de s─ân─âtate ┼či ├«nc─ârca documente medicale. Pe baza informa┼úiilor trimise, medicii pot oferi recomand─âri medicale, sau ├«ndruma bolnavii c─âtre alte spitale.

Medicul ÔÇ×ajungeÔÇť mai u┼čor la pacient prin telemedicin─â

Pentru pacient, avantajul major este c─â poate primi ├«ngrijiri medicale ├«n situa┼úii ├«n care altfel nu s-ar fi luat nicio m─âsur─â. ├Än caz de accidente, ├«n locuri ├«n care echipe medicale nu au acces, ├«n spitale unde nu exist─â speciali┼čti pe anumite specializ─âri disponibile doar ├«n centre universitare, telemedicina aduce medicul l├óng─â pacient prin intermediul tehnologiei. Se pot face film─âri, se poate discuta cu pacinetul al distan┼ú─â se poate evalua starea sa ├«n regim de urgen┼ú─â ┼či se pot lua decizii medicale prin telemedicin─â, p├ón─â c├ónd se poate realiza transportul c─âtre o unitate medical─â unde exist─â toate dot─ârile necesare.

├Än criza generat─â de noul coronavirus s-au v─âzut din plin beneficiile ┼či pentru sistemul medical. De exemplu, s-a f─âcut screening la distan┼ú─â pentru pacien┼úii afla┼úi ├«n carantin─â ┼či ├«n izolare la domiciliu. ├Än acest mod s-a evitat contactul cu cei infecta┼úi ┼či r─âsp├óndirea viruslui. ├Än cazul epidemiilor, tratarea bolnavilor prin telemedicin─â pare s─â fie o solu┼úie idel─â pentru c─â degreveaz─â spitalele de cazurile care pot fi gestionate f─âr─â internare, protejeaz─â personalul medical de infec┼úii ┼či genereaz─â economie de costuri av├ónd ├«n vedere c─â transportul, internarea ┼či echipamentele implicate ├«n gestionarea acestor bolnavi contagio┼či nu mai sunt necesare.

Care sunt limitele telemedicinei

Telemedicina se aplic─â ├«n domenii diverse de la dermatologie la neurologie ┼či este folosit─â pe scar─â larg─â la montiorizarea pacien┼úilor cu boli cornice. Cu toate acestea, exist─â ┼či limit─âri, care ┼úin de situa┼úii ├«n care medicul trebuie s─â aib─â contact direct cu pacientul. Provocarea imens─â pentru telemedicin─â este, de exemplu, adaptarea pentru situa┼úiile ├«n care pacientul nu poate vorbi, iar medicul nu poate ob┼úine informa┼úiile de care are nevoie f─âr─â examinare fizic─â, precum palparea.