La ce folose┼čte grupa sangvin─â

1 2 jpg jpeg

Cum se stabile┼čte grupa sangvin─â Recoltarea s├óngelui se face ├«n laboratoarele de hematologie sau ├«n centrele de transfuzii. Nu este necesar ca pacientul s─â fie nem├óncat ├«naintea recolt─ârii. Asistenta medical─â va lua o prob─â de s├ónge ┼či va aplica un mic pansament pe locul punc┼úiei, pentru a opri s├óngerarea, care este analizat─â ├«n laborator. Indiferent dac─â o persoan─â ┼čtie sau nu ce grup─â de s├ónge are, medicul e obligat s─â o verifice ├«naintea unei opera┼úii care necesit─â transfuzie. . Tipuri de grupe sangvine Regula de baz─â este c─â nu po┼úi dona oricui ┼či nu po┼úi primi s├ónge de la oricine. Persoanele cu grupa 0 sunt donatori universali, deoarece pot da s├ónge celorlalte grupe. Cei cu grupa AB pot primi s├ónge de la toate grupele, motiv pentru care sunt primitori universali, ├«ns─â nu pot dona s├ónge dec├ót persoanelor care au aceea┼či grup─â sangvin─â. Grupa A doneaz─â grupelor A ┼či AB ┼či prime┼čte de la grupa A sau de la 0. Grupa B doneaz─â grupelor B ┼či AB ┼či prime┼čte de la grupele B ┼či 0. ├Än cazul unei transfuzii gre┼čite, anticorpii nu recunosc s├óngele primit ┼či ├«l vor ÔÇ×atacaÔÇť. Astfel, apare ┼čocul transfuzional. Medicul trebuie s─â opreasc─â transfuzia imediat, iar pacientul prime┼čte solu┼úie salin─â.

Transfuziile ┼úin cont ┼či de Rh

Pe suprafa┼úa globulelor ro┼čii exist─â, al─âturi de antigen, o alt─â substan┼ú─â, care poart─â numele de Rh. La 15% din popula┼úia globului, Rh-ul nu se g─âse┼čte pe suprafa┼úa globulelor ro┼čii, fiind ├«ncadrate ├«n categoria celor cu Rh negativ (-), restul de 85% fiind cu Rh pozitiv (+). Organismul unei persoane cu Rh negativ care prime┼čte s├ónge de la cineva cu Rh pozitiv reac┼úioneaz─â ca ┼či cum ar lua contact cu un virus ┼či produce anticorpi pentru a se proteja. Ace┼čtia distrug globulele ro┼čii. De aceea transfuziile nu ┼úin cont doar de grupa sangvin─â, ci ┼či de Rh.

Cea mai r─âsp├óndit─â grup─â sangvin─â din Rom├ónia este A (43%), urmat─â de 0 (33%), B, un procent de 16% din popula┼úie ┼či de grupa AB (8%).