Când e indicată colposcopia

1 2 jpg jpeg

Doctorul îţi poate recomanda colposcopia în urma unui rezultat Babeş-Papanicolau anormal. Dacă în timpul procedurii sunt depistate porţiuni neobişnuite de ţesut, se prelevă o mostră care se trimite la un laborator, spre a fi examinată la biopsie.

Colposcopia poate fi folosită pentru diagnosticarea negilor genitali, a inflamaţiilor cervixului, a schimbărilor precanceroase ale ţesuturilor cervixului şi ale vaginului, cât şi ale vulvei.

Cum te pregăteşti

Înainte de control, doctorul îţi poate recomanda să eviţi anumite lucruri, precum: contactul sexual înainte cu 2-3 zile de consult sau folosirea tampoanelor cu 48 de ore înainte, precum şi folosirea anumitor medicamente pentru tratarea afecţiunilor vaginale. În schimb, este recomandat să ai vezica golită şi să iei cu o oră înainte un analgezic, precum ibuprofenul.

Se realizează cu ajutorul unui microscop special, numit colposcop, care permite vizualizarea leziunilor ce nu pot fi observate cu ochiul liber. Acesta este prevăzut cu o minicameră prin intermediul căreia sunt înregistrate imaginile, care pot fi mărite de 2-60 de ori.

Sfat

Cea mai bună perioadă pentru a face examinarea este la 10 zile după terminarea ciclului menstrual.

Este o procedură nedureroasă

Exameninarea este rapidă, nu necesită spitalizare, iar pacienta primeşte rezultatul pe loc. Nu este contraindicată femeilor însărcinate, însă dacă este necesară biopsia, este posibil să cauzeze hemoragie.

Colposcopia nu este folosită ca o metodă de monitorizare a femeilor care au un risc ridicat de a dezvolta cancer uterin. În acest scop, cel mai eficient s-a dovedit a fi testul Babeş-Papanicolau, colposcopia ajutând doctorul să afle câteva informaţii în plus dacă observă modificări neobişnuite.

Dacă şi colposcopia şi biopsia sunt în parametri normali, riscul de a suferi schimbări care pot duce la apariţia cancerului uterin nu va dispărea definitiv, doctorul indicând intervalul în care trebuie să repeţi testul Babeş-Papanicolau.

Femeile cu HIV au un risc mai crescut de a dezvolta cancer cervical, de aceea li se recomandă să facă mai des testul.

Info

Preţul unei colposcopii la o policlinică privată costă în jur de 220 lei.