Când e indicată colposcopia

1 2 jpg jpeg

Doctorul ├«┼úi poate recomanda colposcopia ├«n urma unui rezultat Babe┼č-Papanicolau anormal. Dac─â ├«n timpul procedurii sunt depistate por┼úiuni neobi┼čnuite de ┼úesut, se prelev─â o mostr─â care se trimite la un laborator, spre a fi examinat─â la biopsie.

Colposcopia poate fi folosit─â pentru diagnosticarea negilor genitali, a inflama┼úiilor cervixului, a schimb─ârilor precanceroase ale ┼úesuturilor cervixului ┼či ale vaginului, c├ót ┼či ale vulvei.

Cum te preg─âte┼čti

├Änainte de control, doctorul ├«┼úi poate recomanda s─â evi┼úi anumite lucruri, precum: contactul sexual ├«nainte cu 2-3 zile de consult sau folosirea tampoanelor cu 48 de ore ├«nainte, precum ┼či folosirea anumitor medicamente pentru tratarea afec┼úiunilor vaginale. ├Än schimb, este recomandat s─â ai vezica golit─â ┼či s─â iei cu o or─â ├«nainte un analgezic, precum ibuprofenul.

Se realizează cu ajutorul unui microscop special, numit colposcop, care permite vizualizarea leziunilor ce nu pot fi observate cu ochiul liber. Acesta este prevăzut cu o minicameră prin intermediul căreia sunt înregistrate imaginile, care pot fi mărite de 2-60 de ori.

Sfat

Cea mai bun─â perioad─â pentru a face examinarea este la 10 zile dup─â terminarea ciclului menstrual.

Este o procedur─â nedureroas─â

Exameninarea este rapid─â, nu necesit─â spitalizare, iar pacienta prime┼čte rezultatul pe loc. Nu este contraindicat─â femeilor ├«ns─ârcinate, ├«ns─â dac─â este necesar─â biopsia, este posibil s─â cauzeze hemoragie.

Colposcopia nu este folosit─â ca o metod─â de monitorizare a femeilor care au un risc ridicat de a dezvolta cancer uterin. ├Än acest scop, cel mai eficient s-a dovedit a fi testul Babe┼č-Papanicolau, colposcopia ajut├ónd doctorul s─â afle c├óteva informa┼úii ├«n plus dac─â observ─â modific─âri neobi┼čnuite.

Dac─â ┼či colposcopia ┼či biopsia sunt ├«n parametri normali, riscul de a suferi schimb─âri care pot duce la apari┼úia cancerului uterin nu va disp─ârea definitiv, doctorul indic├ónd intervalul ├«n care trebuie s─â repe┼úi testul Babe┼č-Papanicolau.

Femeile cu HIV au un risc mai crescut de a dezvolta cancer cervical, de aceea li se recomand─â s─â fac─â mai des testul.

Info

Preţul unei colposcopii la o policlinică privată costă în jur de 220 lei.