Afl─â cum po┼úi s─â recuno┼čti semnele unui accident vascular cerebral

1 tromboliza jpg jpeg

Accidentul vascular cerebral este o urgen┼ú─â medical─â major─â ┼či asigurarea unui tratament prompt este esen┼úial─â pentru evolu┼úia ulterioar─â. Interven┼úia rapid─â poate reduce extensia leziunilor de la nivelul creierului ┼či complica┼úiile pe termen lung.

Este esen┼úial s─â recuno┼čti semnele unui accident vascular cerebral acut, pentru a te asigura c─â pacien┼úii ajung de urgen┼ú─â la un spital care dispune de un departament specializat, unde vor primi tratamentul care ├«i poate salva.

Accidentul vascular cerebral ischemic apare de obicei brusc, semnele pot fi observate ├«n c├óteva secunde. Sunt ├«ns─â ┼či situa┼úii c├ónd acestea se pot agrava treptat. Principalele semne ┼či simptome ale accidentului vascular cerebral sunt: pareze ┼či paralizii ale m├óinii, piciorului sau fe┼úei, dificult─â┼úi de vorbire ┼či ├«n┼úelegere, paralizii de nervi cranieni, tulbur─âri de mers, pierderea echilibrului ┼či a coordon─ârii, amor┼úeli sau sc─âderea sensibilit─â┼úii la nivelul fe┼úei ┼či membrelor, tulbur─âri de vedere.

Pentru a recunoa┼čte u┼čor ┼či rapid un accident vascular cerebral, folose┼čte algoritmul FAST (din englez─â ÔÇô face, arms, speech, time):

  • Asimetrie facial─â: roag─â pacientul s─â z├ómbeasc─â ┼či vei observa c─â o parte a fe┼úei r─âm├óne imobil─â;
  • Sl─âbiciune asimetric─â a bra┼úelor: roag─â pacientul s─â ridice ambele bra┼úe ┼či vei observa c─â unul dintre bra┼úe nu poate fi sus┼úinut sau nu poate fi ridicat;
  • Vorbirea: roag─â pacientul s─â repete o fraz─â simpl─â ┼či vei observa c─â vorbirea ├«i este confuz─â sau de ne├«n┼úeles.

├Än prezen┼úa oric─âruia din aceste semne, apeleaz─â imediat serviciul medical de urgen┼ú─â. Nu a┼čtepta pentru a vedea dac─â se ├«mbun─ât─â┼úesc simptomele, ├«ntruc├ót fiecare minut conteaz─â. Pe m─âsur─â ce trece timpul, cre┼čte riscul de producere a unor leziuni ireversibile ale creierului ┼či de dizabilit─â┼úi pe termen lung. Timpul ├«nseamn─â creier!

Accidentul vascular cerebral ischemic acut este de departe cel mai frecvent (87% din cazuri) ┼či poate fi tratat prin tromboliz─â sau prin trombectomie endovascular─â, dac─â pacientul ajunge de urgen┼ú─â ├«ntr-un centru specializat. Pentru tromboliz─â, fereastra terapeutic─â este de 4 ore ┼či jum─âtate de la apari┼úia primelor simptome, dar ideal este ca tratamentul s─â fie administrat c├ót mai repede. Fiecare minut suplimentar ├«n care ┼úesutul cerebral este privat de oxigen se traduce prin pierderi de neuroni. Eficacitatea procedurii terapeutice depinde de timpul scurs de la producerea accidentului vascular cerebral ischemic acut, fiind cu at├ót mai mare cu c├ót tratamentul este efectuat ├«ntr-un interval de timp mai scurt de la debutul accidentului vascular.

Spitalul Clinic SANADOR este singurul spital privat din Bucure┼čti care acord─â tratament de urgen┼ú─â prin tromboliz─â intravenoas─â pacien┼úilor ce au suferit un accident vascular cerebral ischemic acut, ├«n absen┼úa contraindica┼úiilor. Tromboliza intravenoas─â este recomandat─â ├«n accidentul vascular ischemic ├«n primele 4 ore ┼či jum─âtate de la debutul simptomelor, ├«n absen┼úa contraindica┼úiilor.

La 29 octombrie, este marcat─â Ziua mondial─â a accidentului vascular cerebral. ├Ändemnul transmis cu acest prilej? ├Änva┼ú─â semnele, recunoa┼čte accidentul vascular cerebral ┼či salveaz─â timp pre┼úios!