7 simptome ale accidentului vascular cerebral

1 avc jpg jpeg

Anual, 1 din 5 persoane moare din cauza unui accident vascular cerebral. Este bine să ştim care sunt simptomele acestei complicaţii ameninţătoare de viaţă.

Accidentul vascular cerebral (AVC) se produce atunci când o arteră blocată sau ruptă determină lipsa bruscă a sângelui oxigenat în creier. Atunci când sângele bogat în oxigen nu poate ajunge la celulele nervoase dintr-o anumită regiune a creierului, acestea suferă deteriorări sau mor. Există două tipuri de AVC: accidentul vascular ischemic, provocat de un blocaj arterial, cauzat, de regulă, de un cheag de sânge în creier sau în vasele de la nivelul gâtului. Accidentele ischemice reprezintă 90% din totalul accidentelor vasculare. Al doilea tip este accidentul vascular hemoragic, care este mai rar, dar mai grav. Acesta se produce ca urmare a unei sângerări în creier, prin ruperea unui vas de sânge sau a unei dilatări apărute pe un vas de sânge subţiat.re

În fiecare an, zeci de mii de persoane din ţara noastră suferă un prim AVC. În 60% dintre cazuri, acesta este fatal. Accidentele vasculare provoacă 20% din totalul deceselor şi sunt prima cauză majoră de handicap. În România trăiesc aproximativ 1 milion de bolnavi care au suferit un AVC.

Aşa se manifestă!

La ce să mai fii atent

Accidentele ischemice tranzitorii (AIT) sunt aşa-numitele „accidente mici”, pe care deseori le trecem cu vederea. Ele produc aceleaşi simptome ca un accident major, dar acestea dispar după câteva ore, fără a lăsa sechele. Totuşi, aceste accidente nu trebuie ignorate. În aproximativ 40% din cazuri, ele pot anunţa un accident vascular cerebral major.

În cazul în care crezi că e posibil să fi suferit un AIT, mergi neapărat la medic. Vi fi supus unor investigaţii nedureroase: un examen Doppler sau RMN. Astfel, medicul va putea constata dacă prezinţi ateromatoză carotidiană, adică dacă au fost afectate vasele gâtului care merg la creier. Atunci când carotidele sunt astupate mai mult de 70%, se impune efectuarea unei intervenţii chirurgicale vasculare, pentru îndepărtarea plăcii de aterom.

Opinia specialistului

Dr. Ligia Moldovan

medic primar medicină generală, Spitalul „Dr. Gh. Preda” Sibiu

În cazul unui accident vascular cerebral, aportul de oxigen trebuie restabilit rapid, pentru a se putea salva neuronii lezaţi. Dacă bănuiţi că o persoană din preajma dvs. a suferit un AVC, încercaţi să nu îl mişcaţi şi chemaţi imediat ambulanţa. Dacă este necesar să o mutaţi, faceţi-o într-un mod cât mai blând, evitând zdruncinăturile. Este agitată? Liniştiţi-o cu răbdare şi calm. În cazul în care aveţi un tensiometru la îndemână, încercaţi să îi măsuraţi tensiunea. Dacă aceasta este foarte mare, iar persoanei afectate i s-a prescris deja un tratament pentru hipertensiune, puteţi să îi daţi o tabletă pentru scăderea acesteia.