5 ├«ntreb─âri ┼či r─âspunsuri despre implantul dentar. Tot ce trebuie s─â ┼čtii despre acest tratament

1 clicksanatate jpg jpeg

Lipsa unuia sau a mai multor din┼úi ├«┼úi poate influen┼úa ├«n mod negativ via┼úa, at├ót din punct de vedere estetic ┼či func┼úional (afect├ónd procesul de mastica┼úie), c├ót ┼či din punct de vedere al vie┼úii sociale.

Potrivit unui studiu realizat de Funda┼úia American─â pentru Reabilitare Oral─â, 69% dintre adul┼úii cu v├órsta ├«ntre 35 ┼či 44 de ani ┼či-au pierdut cel pu┼úin un dinte permanent, iar aproximativ un sfert dintre adul┼úii de peste 74 de ani sunt complet edenta┼úi (nu mai au niciun dinte). Pierderea din┼úilor poate avea numeroase cauze: carii netratate la timp, igien─â oral─â necorespunz─âtoare, fisuri sau fracturi severe sau afec┼úiuni parodontale netratate.

Dinţii lipsă pot cauza afecţiuni digestive

De altfel, studiile realizate pentru a determina rela┼úia dintre edenta┼úie ┼či afec┼úiunile gastro-intestinale arat─â c─â persoanele care au din┼úi lips─â tind s─â aleag─â alimente mai moi sau lichide pentru a u┼čura mastica┼úia, fapt care poate conduce la o caren┼ú─â de vitamine ┼či fibre ├«n alimenta┼úia zilnic─â. Acest lucru poate provoca o serie de afec┼úiuni gastrointestinale.

O solu┼úie pentru redob├óndirea calit─â┼úii vie┼úii ┼či func┼úionalitatea aparatului dento-maxilar reprezint─â tratamentul cu implant dentar, care a devenit ├«n ultimii ani o op┼úiune din ce ├«n ce mai popular─â pentru ├«nlocuirea din┼úilor lips─â.

Ce este un implant dentar

Implantul dentar este un dispozitiv artificial (┼čurub) realizat din titan sau ceramic─â (zirconiu) ce ├«nlocuie┼čte r─âd─âcina natural─â a dintelui ├«n osul maxilar. ┼×urubul, bontul protetic (leg─âtura dintre ┼čurub ┼či coroan─â) ┼či coroana dentar─â (suprafa┼úa exterioar─â a implantului) preiau caracteristicile unui dinte natural, fiind redate func┼úiile estetice ┼či func┼úionale ale arcadei dentare.

Înainte de a opta pentru untratament cu implanturi dentare, îţi detaliem, mai jos, ce implică această procedură chirurgicală.

Care sunt etapele tratamentului cu implant dentar

Medicul specialist ├«n implantologie dentar─â va recomanda un implant dentar acelor persoane care sunt apte pentru un astfel de tratament, respectiv s─â aib─â o stare bun─â de s─ân─âtate (f─âr─â afec┼úiuni sistemice), dar ┼či o s─ân─âtate oral─â bun─â (gingii s─ân─âtoase). ├Än cazul ├«n care pacientul are deficit de os, medicul implantolog va recomanda adi┼úia de os, pentru a crea o baz─â solid─â pentru implant.

├Än ziua interven┼úiei, pacientul trebuie s─â respecte un set de recomand─âri ├«nainte de procedur─â. De asemenea, pentru ca interven┼úia s─â fie confortabil─â ┼či lipsit─â de durere pentru pacient, va fi realizat─â anestezia local─â.

Procedura de inserare a unui implant dentar presupune dou─â etape: una chirurgical─â ┼či una protetic─â.

├Än cadrul procedurii chirurgicale, medicul plaseaz─â ┼čurubul ├«n oasele maxilarului sau mandibulei, iar zona va fi protejat─â cu o coroan─â provizorie, pentru a ├«mpiedica p─âtrunderea de resturi alimentare sub gingie. Procedura poate dura ├«ntre 30 de minute ┼či c├óteva ore, ├«n func┼úie de complexitatea interven┼úiei ┼či de num─ârul de implanturi.

├Än urm─âtoarele trei p├ón─â la ┼čase luni dup─â opera┼úie, ├«n jurul implantului se va forma ┼úesut osos, procesul fiind cunoscut sub numele de osteointegrare.

În etapa protetică, medicul dentist va monta coroana dentară definitivă, realizată astfel încât să se potrivească perfect cu dinţii pacientului.

Ce tip de reacţii pot apărea după intervenţia cu implant dentar?

Dup─â interven┼úie, este posibil s─â resim┼úi┼úi u┼čoare dureri, ├«ns─â medicul v─â va prescrie un tratament potrivit. S├ónger─ârile u┼čoare sunt normale ┼či nu indic─â faptul c─â implantul nu s-a realizat corect. S├óngerarea poate fi oprit─â cu un tifon care trebuie men┼úinut timp de 30 de minute.

Tumefierea este, de asemenea, o reacţie normală, fiind recomandate compresele cu gheaţă pentru atenuarea acesteia.

Ce tipuri de implant dentar exist─â

Implanturile dentare exist─â ├«n diferite forme ┼či tipuri. Medicul implantolog este ├«n m─âsur─â s─â decid─â care este cel mai potrivit, ├«n func┼úie de nevoile specifice ale pacientului.

Cele mai recomandate implanturi de c─âtre medicii denti┼čti sunt cele din titan ┼či din ceramic─â, datorit─â caracteristicilor de osteointegrare ┼či biocompatibilitate.

Ce contraindicaţii există în cazul implanturilor dentare?

Cu toate c─â implanturile dentare sunt cea mai eficient─â ┼či sigur─â solu┼úie pentru a ├«nlocui din┼úii lips─â, nu toat─â lumea poate fi eligibil─â pentru aceast─â interven┼úie. Exist─â pacien┼úi care nu pot beneficia de implant dentar din cauza unor afec┼úiuni sistemice.

Este vorba despre pacienţii care:

ÔÇó Sufer─â de diabet zaharat;

ÔÇó Au afec┼úiuni ale oaselor;

ÔÇó Sunt predispu┼či la boli oncologice;

ÔÇó Au afec┼úiuni parodontale ├«n stadii avansate, netratate.

Cu toate acestea, ultimele inova┼úii ├«n implantologie au dezvoltat noi tipuri de implanturi (Nobel Biocare) ┼či proceduri medicale care s─â vin─â ├«n sprijinul unor astfel de pacien┼úi. ├Än urma unei consulta┼úii de specialitate, medicul implantolog va putea lua o decizie ├«n beneficiul pacientului.

├Än concluzie, tratamentul cu implant dentar reprezint─â o solu┼úie modern─â, sigur─â ┼či eficient─â pentru cei care se confrunt─â cu edenta┼úie total─â sau par┼úial─â, rata de succes la nivel mondial fiind, potrivit studiilor, de p├ón─â la 98%.

Ultimele inovaţii în stomatologie au contribuit substanţial la sporirea beneficiilor acestui tip de tratament, printre care enumerăm: prevenirea pierderii osoase, îmbunătăţirea masticaţiei, corectarea asimetriilor feţei, durata lungă de viaţă.