Multi dintre noi apelam la picaturi de nas pentru a trata nasul infundat, simptom frecvent al virozelor respiratorii. Stiai, insa, ca folosite incorect, acestea pot cauza dependenta?

Ai mereu nasul infundat, chiar daca raceala a trecut? Seara, inainte de culcare, dar si in somn simti ca te sufoci daca nu iti pui cateva picaturi nazale.

Dimineata, primul lucru pe care-l faci este sa-si administrezi astfel de decongestive, iar peste zi, le folosesti de nenumarate ori? Acestea sunt semne clare ca picăturile nazale au devenit indispensabile in viata ta. Exista cateva solutii care te pot scapa de aceasta dependenta.

Cand se infunda nasul

Cel mai frecvent, senzatia de nas infundat apare in urma racelilor, atunci cand se instaleaza rinita, adica se inflameaza mucoasa nazala.

Cum se administreaza corect

Cel mai indicat este ca la inceputul folosirii picaturilor nazale sa citesti cu atentie prospectul pentru a sti ce cantitate trebuie administrata. Potrivit farmacistei Dana Oprea, inainte de a pune picaturile, se sufla nasul. In pozitia sezut, cu capul inclinat sau culcat pe o perna, se introduce picuratorul aproximativ 1 cm in nara şi se pune cantitatea specificată în prospect.

După administrare, picurătorul se spală cu apă fierbinte. De asemenea, flaconul cu picături nazale nu trebuie împrumutat de la o persoană la alta. După aplicarea picăturilor, nasul nu trebuie să fie curăţat cel puţin 30 de minute, pentru ca substanţa activă să-şi facă efectul. Picăturile de nas se administrează maxim 3-5 zile, de 3 ori în 24 de ore.