Vaccinarea împotriva COVID-19 în timpul sarcinii: beneficiile depăşesc riscurile

1 hadi rahimian jpg jpeg

În această perioadă ne confruntăm cu multă dezinformare în ceea ce priveşte vaccinurile împotriva COVID-19. Unul dintre principalele mituri este că vaccinul provoacă infertilitate şi că afectează fătul, de aceea femeile însărcinate, femeile care alăptează sau cele care îşi doresc o sarcină tind să evite vaccinul sau să îl amâne până la finalul sarcinii. Din păcate, informaţiile vehiculate împotriva vaccinului nu au baze ştiinţifice, creează panică şi pun în pericol atât viaţa mamei, cât şi a fătului.

Când vine vorba despre sarcină şi copilul tău, îţi doreşti să faci mereu alegerile corecte. Iar această misiune a unei mame devine din ce în ce mai dificilă când diferitele surse de informare se contrazic. Iată care sunt informaţiile cu care să te echipezi pentru a înţelege mai bine riscurile şi beneficiile în joc când vine vorba de vaccinul anti COVID-19 în sarcină.

Femeile însărcinate au un risc mai mare de a face o formă severă de COVID-19 comparativ cu femeile care nu sunt însărcinate.

Femeile însărcinate se numără printre grupurile de persoane cu risc crescut, recunoscute astfel de numeroase organizaţii de sănătate importante, precum: Societatea de Obstetrică şi Ginecologie din România, Societatea Americană de Medicină Materno-Fetală, Centrul pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CDC) din Statele Unite sau Colegiul American al Medicilor Ginecologi şi Obstetricieni (ACOG).

Riscurile bolii COVID-19 în sarcină:

  • Boala COVID-19 în cazul femeilor însărcinate creşte riscul de naştere prematură, deslipire de placentă, moartea fătului în uter, spitalizare în ATI şi deces al mamei.
  • Femeile însărcinate care fac COVID-19 şi prezintă simptome sunt mai predispuse să aibă nevoie de îngrijire în terapie intensivă, de ventilaţie invazivă pentru a putea respira sau să îşi piardă viaţa din cauza COVID-19, faţă de femeile care nu sunt însărcinate.
  • Studiile indică un risc crescut de naştere prematură şi moarte a fătului în uter în cazul în care mama se înbolnăveşte de COVID-19. Cercetătorii continuă să studieze aceste rezultate pentru a înţelege mai bine efectele COVID-19 asupra mamei şi fătului.
  • Cercetatorii au identificat cazuri de COVID-19 care au fost transmise la făt în timpul sarcinii, însă cu o incidenţă rară.
  • După naştere, un nou-născut poate fi infectat daca este expus la virusul SARS-CoV-2.

Pe lângă toate acestea, riscurile vaccinului par infime. Discuţia despre vaccin în sarcină pare a fi mai degrabă despre supravieţuirea mamei şi a fătului.

„Este un risc să faci un vaccin în sarcină” – scrie o mamă îngrijorată pe facebook, însă boala pe care vaccinul luptă să o contracareze prezintă expondenţial mai multe riscuri şi efecte devastatoare pentru organism.

 „Nu amâna vaccinarea după naştere, ar putea fi prea târziu!” - este mesajul Societăţii de Obstetrică şi Ginecologie din România.

Vaccinurile au o eficacitate foarte bună în prevenirea infecţiei, a bolii severe şi a decesului ca urmare a COVID-19. Administrarea vaccinului anti-COVID-19 te va proteja atât pe tine, cât şi pe copilul tau. Studiile recente arată că anticorpii ajung la fat şi îl protejează astfel.

Un număr tot mai mare de date confirmă faptul că vaccinurile anti-COVID-19 sunt sigure în timpul sarcinii. Discută cu medicul tău obstetrician (ginecolog) şi acesta îţi poate expune beneficiile şi riscurile la care te expui, aplicate sarcinii tale.

Te poţi vaccina sau îţi poţi completa schema de vaccinare, inclusiv doza de rapel, numită şi doza booster, în toate situaţiile următoare:

  • Dacă eşti însărcinată;
  • Dacă alăptezi;
  • Dacă intenţionezi să rămâi însărcinată.

Deşi par copleşite de valul de informaţii – atât corecte, cât şi greşite – sunt voci care încearcă să ajungă la tine: vocea medicilor specialişti care se văd neputincioşi în cazul femeilor însărcinate cu forme severe ale bolii, vocea mamelor nevaccinate care pierd sarcina în ultimul trimestru, sau cea a soţilor care îşi pierd familia în lupta cu COVID-19 şi cu dezinformarea.

Nu ezita să ceri ajutorul specialiştilor! Informează-te din surse sigure, protejează-te pe tine, pe copilul taul tău şi pe cei dragi!

Dr. Hadi Rahimian, Medic Primar Obstetrică Ginecologie şi Directorul Medical al Spitalului Băneasa încurajează toate femeile însărcinate să discute deschis cu medicii lor despre riscuri şi beneficii: „Aud adesea că femeile nu iau niciun medicament în sarcină, de teama să nu păţească ceva copilul şi li se pare îngrozitor că trebuie să ia în calcul să facă acest vaccin. Întotdeauna calculăm riscul versus beneficii şi luăm decizia în favoarea binelui pacientei şi al copilului. Dacă este nevoie ca pacienta să ia un antibiotic, de exemplu, în sarcină, este pentru că beneficiul depăşeşte riscul. Este similar şi cu acest vaccin. Efectele dramatice pe care infectarea cu COVID le poate avea asupra mamei şi fătului sunt puse în balanţă cu efectele secundare pe care le poate avea vaccinul.”