Substanţă interzisă în Franţa, prezentă în produsele pentru copii din România. Poate favoriza apariţia cancerului

1 dulciuri copii jpg jpeg

Este vorba despre un aditiv considerat până acum sigur, dar despre care studiile au arătat că poate deteriora ADN-ul, fiind asociat cu apariţia unor tipuri de cancer. Prezenţa lui în produsele pentru copii vulnerabilizează acest segment al populaţiei.

Mai exact, este vorba despre dioxidul de titan (E171), un colorant alb folosit ├«n industria alimentar─â ┼či farmaceutic─â. ├Än urma unui studiu efectuat de Asocia┼úia Pro Consumatori (APC) ÔÇô Vocea consumatorilor din Rom├ónia, dioxidul de titan a fost g─âsit ├«n produse precum:

Ac┼úiunea este parte a unui demers realizat de institu┼úii/organiza┼úii umbrel─â din Uniunea European─â cu privire la eliminarea aditivului dioxid de titan din compozi┼úia produselor alimentare ┼či de igien─â. Fran┼úa a fost prima ┼úar─â din Uniunea European─â care a interzis folosirea dioxidului de titan ├«ncep├ónd cu 1 ianuarie 2020  ca m─âsur─â de precau┼úie pentru a proteja s─ân─âtatea consumatorilor.

Dioxidul de titan (E 171) este un aditiv alimentar fabricat din nanoparticule ┼či este prezent ├«n alimente precum produsele de cofet─ârie, pr─âjituri, deserturi, ├«nghe┼úat─â, biscui┼úi, batoane de ciocolat─â, produse de panifica┼úie ┼či de patiserie, paste de din┼úi pentru copii, unele alimente pentru copii mici ├«ntruc├ót principala sa func┼úie este aceea de a conferi culoarea alb─â sau opacitatea produselor. Dioxidul de titan (E 171) este utilizat ├«n principal ├«n produsele alimentare care sunt foarte consumate de copii, cum ar fi guma de mestecat, bomboanele, ciocolata ┼či ├«nghe┼úata.

Speciali┼čtii au reevaluat carcinogenicitatea dioxidului de titan (E 171) ┼či au concluzionat c─â acesta ar trebui clasificat drept posibil cancerigen pentru oameni ┼či  introdus ├«n  grupa 2B. Dioxidul de titan poate d─âuna florei intestinale ┼či, din cauza nanoparticulelor, poate produce cancer.

Cite┼čte ┼či: Cum s─â-i ┼úii ├«n fr├óu pofta de dulciuri?