Simptome ale sarcinii. Ce manifest─âri pot ar─âta c─â e┼čti ├«ns─ârcinat─â

1 simptome sarcina jpg jpeg

├Änc─â din primele s─âpt─âm├óni de sarcin─â, corpul sufer─â modific─âri, dar simptomatologia difer─â de la caz la caz. De┼či majoritatea gravidelor se confrunt─â cu st─âri de grea┼ú─â ├«n primul trimestru, unele femei chiar ┼či ├«n aceast─â perioad─â ÔÇ×├«nflorescÔÇť.

Absenţa menstruaţiei 

Pentru cele mai multe femei, absen┼úa menstrua┼úiei este un simptom evident al sarcinii, mai ales ├«n condi┼úiile unui ciclu regulat. ├Än cazul contrar, al unui ciclu neregulat, c├óteva zile de ├«nt├órziere a menstrua┼úiei pot fi puse pe seama stresului sau a unei disfunc┼úii hormonale sau tiroidiene. Trebuie re┼úinut faptul c─â unele femei observ─â o u┼čoar─â s├óngerare la data c├ónd ar fi trebuit s─â apar─â ├«n mod normal menstrua┼úia. Este vorba despre s├óngerarea de implantare (dureaz─â maximum 48 de ore ┼či poate fi confundat─â cu menstrua┼úia), care apare dup─â aproximativ 9 zile de la fecundare, c├ónd ovulul fecundat se ata┼čeaz─â de stratul intern al uterului. 

Greţurile matinale

Problemele digestive sunt o nepl─âcere frecvent─â ├«n sarcin─â, mai ales ├«n primele 3 luni. ├Än general, apar ├«n cea de-a 4-a sau a 6-a s─âpt─âm├ón─â de la ultima menstrua┼úie. Ating un v├órf ├«n jurul s─âpt─âm├ónilor 8-12 de sarcin─â, iar simptomele se amelioreaz─â ├«ntre s─âpt─âm├ónile 15 ┼či 17 de sarcin─â. Exist─â ┼či gravide norocoase, care nu experimenteaz─â gre┼úurile matinale, la fel cum sunt ┼či unele care trebuie s─â suporte st─ârile de grea┼ú─â pe tot parcursul sarcinii. Cauza apari┼úiei lor o constituie schimb─ârile hormonale, responsabil fiind hormonul beta-HCG, secretat de placent─â. Se ├«nt├ómpl─â, uneori, ca gre┼úurile s─â aib─â ┼či o component─â psihologic─â: unele femei au simptome de grea┼ú─â din momentul c├ónd descoper─â c─â sunt ├«ns─ârcinate. 

Oboseala

├Än decursul primului ┼či celui de-al treilea trimestru de sarcin─â, oboseal─â este unul dintre cele mai frecvente simptome resim┼úite de femeile ├«ns─ârcinate. Sentimentul de epuizare se datoreaz─â schimb─ârilor hormonale, fizice ┼či emo┼úionale ale viitoarelor mame, dar situa┼úia se va remedia sim┼úitor ├«n trimestrul al doilea de sarcin─â. Oboseala poate fi provocat─â de cre┼čterea nivelului hormonului progesteron, dar ┼či din cauza stresului, pentru c─â sarcina este bulversant─â din punct de vedere psihologic.

Hemoroizii

Apari┼úia hemoroizilor ÔÇô dilata┼úii ale venelor varicoase din interiorul sau exteriorul rectului ÔÇô este unul dintre cele mai frecvente simptome resim┼úite de gravide. ├Än sarcin─â, uterul se m─âre┼čte ┼či preseaz─â venele pelvine ┼či vena cav─â inferioar─â, ├«ncetinind astfel circula┼úia sangvin─â din partea inferioar─â a corpului. Acest fapt provoac─â o cre┼čtere a presiunii asupra venelor localizate mai jos de uter, care vor deveni dilatate sau umflate. O alt─â cauz─â frecvent─â a apari┼úiei hemoroizilor o reprezint─â constipa┼úia. 

Nevoia frecvent─â de a urina

Un simptom frecvent pe care gravidele ├«l percep ca pe un disconfort accentuat este nevoia de a urina chiar ┼či o dat─â la jum─âtate de or─â. Acest lucru se ├«nt├ómpl─â pentru c─â s├óngele circul─â mai rapid la nivelul rinichilor. De altfel, volumul s├óngelui cre┼čte cu 50% ├«n timpul sarcinii, ceea ce oblig─â rinichii s─â proceseze o cantitate mai mare de lichid.

S├óni durero┼či ┼či umfla┼úi

├Äncep├ónd cu s─âpt─âm├ónile 6-8 de sarcin─â, s├ónii se m─âresc, pentru a fi preg─âti┼úi de al─âptare. Sub ac┼úiunea hormonilor, s├ónii devin mai durero┼či ┼či mai sensibili. Pielea se ├«ntinde, iar mameloanele devin mai proeminente ┼či mai ├«nchise la culoare. 

Dureri de spate

Aceste dureri pot ap─ârea relativ devreme ├«n sarcin─â ┼či dureaz─â p├ón─â la final, fiind provocate de cre┼čterea uterului ┼či de schimbarea centrului de greutate, dar ┼či din cauza unui hormon care relaxeaz─â ligamentele de la nivelul bazinului. 

medic primar obstetric─â-ginecologie

Clinica Femme Boutique Medical, Bucure┼čti

femmeboutiquemedical.com; Tel: 0749.089.890

├Än perioada de ├«nceput, unele femei ├«ns─ârcinate au gre┼úuri, se simt obosite, au dureri ascu┼úite ├«n burt─â ┼či senza┼úie de vom─â. Aceste simptome sunt diferite de la o femeie la alta, unele pot s─â nu le aib─â deloc, iar altele s─â le tolereze, datorit─â unei anduran┼úe crescute. Simptomatologia apare frecvent ├«n primele 4-6 s─âpt─âm├óni de sarcin─â, ├«ns─â aceast─â situa┼úie este variabil─â de la o femeie la alta. Pe parcursul sarcinii, femeile mai pot experimenta balonare, reflux gastroesofagian, varice, prurit.