┼×apte principii de baz─â ├«n diabetul gesta┼úional

1 femeieinsarcinatacuglucometru 1 jpg jpeg

Diabetul gesta┼úional este, dup─â cum arat─â ┼či numele acestei afec┼úiuni, o complica┼úie descoperit─â ├«n timpul sarcinii, la aproximativ 5% dintre femei. Apare, cel mai adesea, brusc ┼či numeroase viitoare mame se simt extrem de ├«ngrijorate ┼či poate total pierdute din cauza acestei ve┼čti.

Afec┼úiunea poate avea consecin┼úe at├ót pentru mam─â, c├ót ┼či pentru f─ât. Cel mai frecvent, diabetul va disp─ârea dup─â na┼čtere. ├Än 75% dintre cazuri, o alimenta┼úie specific─â va fi suficient─â pentru a regla nivelul glicemiei ┼či pentru a preveni alte riscuri. Doar ├«n 25% dintre cazuri este necesar ┼či un tratament pentru a echilibra nivelul zah─ârului din s├ónge. Iar acordarea unei aten┼úii mai deosebite dietei ┼či stilului de via┼ú─â timp de c├óteva luni nu necesit─â un efort prea mare ├«n compara┼úie cu restul vie┼úii. Iat─â ce trebuie s─â ┼čtii despre stilul de via┼ú─â prin care se poate ┼úine sub control diabetul gesta┼úional.

De ce apare diabetul gestaţional

Boala apare fie la femeile care au avut un diabet necunoscut p├ón─â ca acesta s─â se manifeste ├«n timpul sarcinii, fie la cele care ├«l dezvolt─â doar ├«n aceast─â perioad─â, afec┼úiunea disp─âr├ónd dup─â na┼čtere. Cu toate acestea, exist─â ├«nc─â un risc semnificativ de aproximativ 30% ca, ├«n decurs de 10 ani de la na┼čtere, mama s─â dezvolte diabet de tipul 2.

Diabetul gesta┼úional apare atunci c├ónd pancreasul, care acum trebuie s─â furnizeze de dou─â ori mai mult─â insulin─â, nu face acest lucru corespunz─âtor, iar astfel apare hiperglicemia. Printre simptome se num─âr─â setea intens─â, dorin┼úa de a urina frecvent, abundent ┼či oboseala sever─â. Screeningul pentru diabet gestational se face la sf├ór┼čitul celui de-al doilea trimestru de sarcin─â, ├«n baza testului de toleran┼ú─â la glucoz─â administrat─â oral.

Riscurile asociate cu diabetul sunt hipertensiunea, na┼čterea prematur─â, dificil─â sau prin cezarian─â ┼či apari┼úia edemului, ├«n ceea ce prive┼čte mama, macrosomia ┼či o hipoglicemie neonatal─â, ├«n cazul bebelu┼čului.

Reguli de stil de viaţă în diabetul gestaţional

Exist─â c├óteva principii care trebuie s─â fie respectate ├«n cazul dietei ├«n diabetul gesta┼úional ┼či care sunt relativ simplu de plus ├«n aplicare. O alimenta┼úie echilibrat─â ┼či variat─â - sun─â ca o regul─â de aplicat toat─â via┼úa, dar, ├«n cazul diabetului, este esen┼úial─â pentru reglarea nivelului zah─ârului din s├ónge. Dieta recomandat─â ├«n general ├«n diabet este de preferat ┼či acum, dar, ├«n contextul sarcinii, exist─â c├óteva particularit─â┼úi de luat ├«n considerare:

  • Sunt recomandate trei mese principale pe zi ┼či una p├ón─â la trei gust─âri, ├«n func┼úie de nivelul zah─ârului din s├ónge. Cele trei mese vor fi esen┼úiale pentru a repartiza ├«n mod corespunz─âtor consumul de carbohidra┼úi (zah─âr) pe parcursul zilei ┼či vor aduce energia, vitaminele ┼či mineralele de care are nevoie gravida.
  • Este recomandat s─â nu se sar─â peste mese, pentru c─â acest comportament poate favoriza apari┼úia hipoglicemiei.
  • Micul dejun este ├«n mod particular important, pentru c─â, peste noapte, organismul a trecut peste o lung─â perioad─â de post. Aportul de carbohidra┼úi este esen┼úial pentru a restabili nivelul zah─ârului din s├ónge ┼či pentru a preveni o posibil─â hipoglicemie. Sunt recomandate alimente care con┼úin zaharuri, dar este de preferat s─â se men┼úin─â un nivel stabil al glicemiei.
  • Dac─â ai consumat mai mul┼úi carbohidra┼úi la pr├ónz, nu p─âc─âli organismul consum├ónd doar pu┼úin─â sup─â sau salat─â seara, pentru c─â apar varia┼úii mari ale glicemiei care pot avea efecte timp de c├óteva zile.
  • Dac─â nivelul zah─ârului din s├ónge la cele trei mese r─âm├óne ridicat, atunci va fi necesar s─â ├«mpar┼úi cantitatea de carbohidra┼úi. De exemplu, o cantitate mic─â - o felie de p├óine - poate fi mutat─â 2-3 ore mai t├órziu ┼či consumat─â ├«mpreun─â cu un produs lactat dulce sau o m├ón─â de semin┼úe oleaginoase.
  • Sunt recomandate cerealele integrale - p├óine, orez, paste - pentru a controla mai bine nivelul zah─ârului din s├ónge. Aceste produse sunt mai bogate ├«n fibre ┼či ajut─â la ├«ncetinirea asimil─ârii carbohidra┼úilor, glucidele fiind distribuite treptat.
  • Activitatea fizic─â este recomandat─â tuturor femeilor ├«ns─ârcinate, iar, ├«n caz de diabet gesta┼úional, este o modalitate excelent─â de a regla glicemia. Cu acordul medicului, se pot face activit─â┼úi fizice moderate, precum ├«not, gimnastic─â special─â pentru femei ├«ns─ârcinate, yoga, pilates ┼či chiar plimb─âri lungi, de minimum 30 de minute, de trei ori pe s─âpt─âm├ón─â.

Micile pl─âceri sunt permise, ├«ns─â ocazional, iar cantit─â┼úile de glucide din timpul meselor trebuie s─â fie adaptate corespunz─âtor. De asemenea, luarea ├«n greutate trebuie s─â fie progresiv─â ┼či adaptat─â. ├Än cazul unui exces, se va ├«ncerca men┼úinerea respectivei greut─â┼úi.

Sursa foto: Shutterstock