Număr record de convorbiri telefonice şi de apelanţi la Telefonul Vârstnicului în 2020

1 afis telv jpg jpeg

Numărul de vârstnici care au solictat sprijin la Telefonul Vârstnicului în 2020, aproape triplu faţă de anul precedent. Solicitarea de informaţii şi de ajutor financiar, principalele motive pentru care vârstnicii au apelat linia telefonică de sprjin.

Serviciul social Telefonul Vârstnicului, singura linie telefonică gratuită şi confidenţială dedicată vârstnicilor din România, a înregistrat în 2020 cel mai mare număr de solicitări si apelanţi unici, de la înfiinţarea ei, în urmă cu cinci ani. Astfel, anul trecut au avut loc 16.673 de convorbiri telefonice cu 3.424 de seniori care au beneficiat de consiliere, îndrumare, informare şi, nu în ultimul rând, sprijin material sau emoţional.

La Telefonul Vârstnicului, seniorii au găsit şi în 2020, soluţii la problemele existenţiale cu care s-au confruntat. Pe primul loc în topul nevoilor exprimate de vârstnici anul trecut, s-a aflat nevoia de informaţii utile care nu sunt tuturor sunt accesibile, fie din cauza izolării, fie din lipsa abilităţilor de a utiliza noile tehnologii de comunicare. 1078 de seniori au solicitat informaţii şi contacte relevante pentru situaţiile individuale, oferite de echipa specializată de asistenţi sociali a liniei telefonice.

Creşterea ratei sărăciei în rândul vârstnicilor, mai ales în contextul pandemiei, a dus şi la creşterea numărului celor care au apelat pentru sprijin financiar şi material. În anul 2020, au fost înregistrate 1.066 de astfel de solicitări din partea vârstnicilor. Echipa Telefonul Vârstnicului a îndrumat cazurile acestora către servicii de asistenţă socială din comunitate, operate de DGAS-uri sau ONG-uri, pentru a primi din partea lor un ajutor particularizat şi constant. Împreună cu parteneri şi sponsori, Fundaţia a soluţionat o parte dintre aceste solicitări venind în sprijinul seniorilor ce se confruntă cu condiţii precare de viaţă.

Pe locul trei în topul necesităţilor vârstnicilor, s-a aflat în 2020 nevoia de îngrijire şi sprijin practic la domiciliu. Pentru 668 dintre apelanţi, echipa a furnizat informaţii despre serviciile de asistenţă medicală ori supraveghere specializată disponibile, dar şi referinţe despre cămine pentru vârstnici şi proceduri de instituţionalizare.

Din cauza izolării sociale impuse de noile condiţii socio-sanitare, sentimentele de singurătate, anxietate sau depresie, trăite de un număr mare de vârstnici, s-au adâncit. Acesta a reprezentat unul dintre motivele pentru care seniorii au apelat linia telefonică în căutarea de sprijin emoţional. Ca soluţie la această nevoie, Telefonul Vârstnicului prin asistenţii sociali şi voluntari psihologi, a oferit consiliere psihologică şi sprijin emoţional celor care sunt înscrişi în serviciul de reapelare săptămânală, ori a redirecţionat vârstnicii către ONG-uri cu servicii specializate din comunitatea apelanţilor.

Sentimentul de inutilitate îi copleşeşte pe mulţi dintre vârstnicii care, odată cu ieşirea la pensie, părăsesc scena socială. Pentru aceia care îşi exprimă nevoia de a fi activi şi de participare socială, Telefonul Vârstnicului propune acţiuni de voluntariat în comunitate şi participarea la activităţile organizate în cluburile de seniori. Pentru 95 de vârstnici, relaţionarea şi socializarea este în continuare posibilă datorită faptului că programe precum Centrul Comunitar Generaţii, Centrul pentru seniori al Municipiului Bucureşti, Asociaţia Niciodată Singur şi-au adaptat activităţile în mediul on-line.

Telefonul Vârstnicului este singura linie telefonică gratuită şi confidenţială dedicată persoanelor vârstnice, accesibilă la nivel naţional. Seniorii primesc informaţii punctuale, practice şi actualizate şi

găsesc soluţii la probelemele diverse cu care se confruntă. Apelurile se pot face la 0800 460 001, de luni până vineri între orele 08.00 – 20.00 şi sâmbăta între 08:00 – 16:00. În luna decembrie, 352 de vârstnici au sunat la Telefonul Vârstnicului, înregistrându-se 1.578 de convorbiri.

Telefonul Vârstnicului este un proiect social finanţat de Fundaţia Vodafone România, C.N.Loteria Română şi S.C. Johnson Wax.