Miopia la copii: iată ce simptome trebuie să îngrijoreze

1 shutterstock 1268757541 jpg jpeg

Imposibilitatea de a vedea clar obiectele aflate la dep─ârtare, cunoscut─â cu termenul medical miopie, nu se manifest─â numai la v├órstnici, ci ┼či la copii, devenind deranjant─â ├«n primii ani de ┼čcoal─â. Depistat─â de la primele semne, miopia poate fi corectat─â.

├Än cele mai multe cazuri, miopia este descoperit─â ├«n jurul v├órstei ┼čcolare, 6-7 ani. Atunci poate fi recunoscut─â cu u┼čurin┼ú─â de p─ârin┼úi, cu at├ót mai mult c├ónd afecteaz─â ambii ochi sau ├«n formele severe, c├ónd cel mic nu vede bine la tabl─â ├«n timpul cursurilor sau st─â aplecat asupra caietului c├ónd scrie. Boala poate evolua lent p├ón─â la v├órsta de 25 de ani, urm├ónd s─â sta┼úioneze, sau progreseaz─â pe durata ├«ntregii vie┼úi, ajung├óndu-se la valori mari, ├«nso┼úite de leziuni intraoculare.

Uneori, este lipsit─â de simptome

Cea mai potrivit─â perioad─â pentru diagnosticarea ┼či tratarea cu succes a bolii este ├«ntre 6 luni ┼či 2 ani. Din p─âcate, ├«ns─â, tocmai la copiii mici ┼či la sugari semnele de alarm─â se ├«nt├ómpl─â s─â lipseasc─â. ÔÇ×Mul┼úi copii ajung t├órziu la oftalmolog, c├ónd dezvoltarea vederii este deja compromis─â. De aceea, este indicat un control medical imediat dup─â na┼čtere ├«n cazul copilului prematur sau cu orice tip de afectare ocular─âÔÇť, atrage aten┼úia medicul C─âlin Ciubotaru. De asemenea, p─ârin┼úii trebuie s─â-l duc─â pe cel mic la un control oftalmologic ├«n jurul v├órstei de 1 an dac─â mama a avut infec┼úii ├«n perioada sarcinii, dac─â travaliul a fost prelungit ┼či bebelu┼čul n-a avut oxigen suficient la na┼čtere sau dac─â rude apropiate au boli oculare: strabism, glaucom, cataract─â congenital─â, dioptrii mari, astigmatism.

Nu prive┼čte cu ambii ochi

Primele semne care ar trebui s─â ├«ngrijoreze apar la v├órsta de 6 luni. Atunci se poate ├«nt├ómpla ca sugarul s─â nu urm─âreasc─â obiectele ├«n mi┼čcare cu ambii ochi sau s─â aib─â privirea ├«ncruci┼čat─â (strabism). Atunci, este necesar─â vizita la oftalmolog, la fel cum este bine ca un prim consult s─â aib─â loc p├ón─â la v├órsta de 2 ani, chiar dac─â nu sunt factori de risc ┼či nici simptome ale vreunei boli de ochi. ├Än acest mod, sunt depistate eventuale devia┼úii oculare mici ┼či vicii de refrac┼úie. Dac─â sunt neglijate, se poate ajunge la o sc─âdere ireversibil─â a acuit─â┼úii vizuale. P─ârin┼úii ar fi bine s─â se alarmeze ┼či dac─â observ─â la cel mic c─â se a┼čaz─â prea aproape de televizor, c─â ┼úine c─âr┼úile ┼či juc─âriile prea aproape de ochi, prive┼čte cu ochii ├«ntredeschi┼či c─âtre un obiect ├«ndep─ârtat sau evit─â s─â deseneze, s─â coloreze.

Atenţie!

Copilul trebuie v─âzut de un medic oftlmolog ori de c├óte ori p─ârin┼úii au b─ânuiala unei afect─âri a ochilor: lovitur─â, irita┼úie, ochi ro┼ču, pierderea sau modificarea vederii, dureri oculare, secre┼úii purulente, c─âderea sau l─âsarea pleoapelor.

Are dureri de cap f─âr─â motiv

O alt─â perioad─â ├«n care pot fi observate simptome ale unor eventuale probleme oculare, cum este miopia, este ├«nceputul unui nou ciclu de ├«nv─â┼ú─âm├ónt, ├«ndeosebi la v├órsta de 6-7 ani. ÔÇ×Recomand un consult oftalmologic copiilor pre┼čcolari sau ┼čcolari care prezint─â tulbur─âri comportamentale  ca nervozitatea, agresivitatea, hipermotilitatea (accelerarea mi┼čc─ârii) sau dureri de cap nejustificate, o sc─âdere a performan┼úelor ┼čcolare, dificult─â┼úi de ├«nv─â┼úareÔÇť, afirm─â medicul Ciubotaru.

┼×tiai c─âÔÇŽ

ÔÇŽprivitul la televizor la o distan┼ú─â prea mic─â ┼či cititul intens fac miopia s─â evolueze mai repede?

Tratament

├Än primul an de ┼čcoal─â ┼či la fiecare patru ani, se pot descoperi unele vicii de refrac┼úie care se pot corecta prin ochelari de vedere, lentile de contact, interven┼úie chirurgical─â clasic─â sau cu laser.

CASET─é SPECIALIST

Dr. Andreea Ciubotaru

medic primar oftalmolog

Clinica Oftalmologic─â Infosan, Bucure┼čti

Miopia mic─â este diagnosticat─â, de obicei, la v├órsta ┼čcolar─â ┼či are tendin┼úa de cre┼čtere c─âtre v├órsta pubert─â┼úii, odat─â cu m─ârirea globului ocular. O miopie peste  -0.5D la copiii ┼čcolari trebuie corectat─â dup─â proba subiectiv─â (lentila cu minusul cel mai mic cu care copilul vede clar). La copiii pre┼čcolari, o miopie de p├ón─â la -1.5 D poate fi l─âsat─â necorectat─â, deoarece copiii mici sunt interesa┼úi de ceea ce se ├«nt├ómpl─â ├«n imediata lor apropiere. Dac─â ├«ns─â miopia dep─â┼če┼čte -1.5D, atunci trebuie corectat─â, pentru c─â lipsa corec┼úiei poate determina apari┼úia strabismului divergent.