Formula de lapte cu prebiotice şi probiotice – cât de benefică este pentru bebeluşi?

1 clicksantate jpg jpeg

Cercetările desfăşurate de-a lungul anilor au ajuns la concluzia că formula de lapte îmbogăţită cu prebiotice şi probiotice ar putea reduce problemele gastrointestinale la bebeluşi în decursul a câteva zile.

În cadrul celui mai recent studiu, cercetătorii au analizat un grup de sugari cu vârste cuprinse între 0 şi 4 luni pe o perioadă de două săptămâni. Toţi sugarii erau hrăniţi cu formulă şi sufereau de cel puţin două tulburări gastrointestinale funcţionale, asta însemnând o varietate de tulburări digestive caracterizate prin simptome gastrointestinale. La sugari, aceste simptome pot include regurgitare şi colici. Cercetătorii au descoperit că sugarii hrăniţi cu formulă de lapte care conţine ingrediente prebiotice şi probiotice au prezentat o ameliorare a simptomelor gastrointestinale în doar trei zile, asta însemnând o scădere a episoadelor de plâns, a regurgitaţiei şi a constipaţiei. În concluzia studiului, cercetătorii sugerează efectuarea mai multor studii suplimentare pentru a se confirma aceste constatări, dar speră că descoperirile lor vor oferi o soluţie familiilor cu copii care suferă de tulburări gastrointestinale.

Lactoza – responsabilă pentru tulburările gastrointestinale la bebeluşi

Formula de lapte praf utilizată pe parcursul studiului a avut un conţinut redus de lactoză – doar 5,0 g la 100 ml. Lactoza este principalul carbohidrat din laptele matern şi, prin urmare, este, de asemenea, un ingredient important în formulele pentru sugari. Cu toate acestea, cercetările au arătat în mod constant că formulele de lapte praf cu niveluri scăzute de lactoză pot ameliora problemele de stomac.

Ce sunt probioticele şi prebioticele?

În ciuda denumirilor care sună similar, probioticele şi prebioticele sunt diferite, dar la fel de importante. Probioticele sunt bacterii vii care se găsesc în anumite tipuri de alimente, suplimente şi chiar şi în acele produse cosmetice formulate pentru tratarea acneei, în timp ce prebioticele sunt consumate de probiotice şi provin din carbohidraţi, în principal fibre. Ambele sunt tipuri de bacterii intestinale şi împreună sunt cunoscute în mod obişnuit ca alcătuind flora intestinală sau microbiomul intestinal. Bacteriile intestinale au o varietate de beneficii pentru sănătate, cercetările sugerând că îmbunătăţesc funcţia imunitară, reduc simptomele depresiei, ameliorează acneea şi diminuează obezitatea.

Cercetările anterioare au subliniat, de asemenea, beneficiile formulei pentru sugari care includ prebiotice şi probiotice. Microbiomul gastrointestinal al bebeluşilor care sunt alăptaţi diferă de microbiomul bebeluşilor care sunt hrăniţi cu lapte praf, deoarece laptele matern este în mod natural bogat într-o varietate de prebiotice şi probiotice. Ca atare, multe formule pentru sugari care pot fi achiziţionate acum dintr-o farmacie online, încorporează ingrediente similare, ceea ce, la rândul său, face microbiomul bebeluşilor hrăniţi cu lapte praf mai asemănător cu microbiomul bebeluşilor alăptaţi.