Refuză să stea cu bunicii. Ce-i de făcut?

1 2 jpg jpeg

Îţi aminteşti cu drag de vacanţele tale la bunici şi nu-ţi vine să crezi că se dezlipeşte aşa de greu de tine propriul copil când vine vorba să stea o vreme numai cu bunicii.

Are nevoie să nu mai fie tratat ca un copil mic

Ce s-a întâmplat cu acel copil dulce care s-ar fi mutat la bunici ca să aibă parte de răsfăţ? Ei, bine, s-a schimbat, a mai crescut şi simte nevoia să se descurce pe cont propriu. Pentru asta, trebuie să se distanţeze de cei mari şi în primul rând de bunici. Sigur că ei sunt în continuare modele de urmat.

Sentimentele nu s-au schimbat, doar felul în care le exprimă este altul. Ajută-i pe bunici să înţeleagă acest aspect, să-şi amintească de provocările vârstei la care a ajuns copilul. Îi iubeşte în continuare, doar că simte nevoia să arate că s-a maturizat şi că nu mai vrea să fie tratat ca un copil.

Ştiai că...

...atitudinea lui defensivă va trece odată cu vârsta? Acum se petrece o reaşezare a relaţiilor cu adulţii, iar răzvrătirile sunt o manifestare a dorinţei de a-şi afirma independenţa.

Grupul de prieteni e important pentru ei

E dificil să fii între bunicii care se simt abandonaţi şi copil ale cărui aspiraţii sunt diferite. Atrage-l pe cel mic spunându-i că la bunici se va revedea cu amicii care locuiesc în vecinătate şi vor putea petrece mult timp împreună.

Pe de altă parte, explică-le bunicilor că a ajuns la vârsta la care are nevoie şi de relaţiile dinafara familiei, de prieteni, de independenţă. Fă apel la răbdarea şi înţelegerea lor şi toată lumea va fi împăcată.