Cum îl poate afecta pe copil divorţul părinţilor?

1 2 jpg jpeg

Anivers─ârile, omomasticile, marile s─ârb─âtori ┼či petrecerile la care ├«┼či invit─â amicii ┼či colegii cost─â dublu ├«n cele mai multe cazuri. Pentru p─ârin┼úii care ┼čtiu ce probleme pun astfel de situa┼úii, propunem c├óteva c─âi de ie┼čire ├«n cele ce urmeaz─â.

Iubirea nu se cump─âr─â

Se întâmplă ca, primind cadouri de la ambii părinţi, copilul să ajungă să creadă că iubirea se cumpără. Darurile falsifică relaţia, iar el se poate simţi neglijat, oricât de mult i-ar plăcea la început să profite de situaţie.

Una dintre posibilit─â┼úi este ca el s─â fie ├«ndemnat s─â ofere la r├óndul lui ce nu mai folose┼čte: juc─âriile de c├ónd era mai mic sau haine care nu-l mai ├«ncap. A┼ča va ├«n┼úelege c─â d─âruirea e un mod a-┼úi manifesta iubirea pentru ceilal┼úi, dup─â cum p─ârin┼úii ├«i aduc daruri din dragoste.

Te-ar mai putea interesa: ┼×i copii sufer─â dup─â divor┼ú

Copilul, mai presus de neînţelegerile dintre părinţi

Un copil ai c─âror p─ârin┼úi s-au desp─âr┼úit adun─â ranchiun─â ┼či durere, ceea ce face situa┼úia mai greu de traversat. Indiferent de ne├«n┼úelegerile avute ├«ntre p─ârin┼úi, copilul r─âm├óne cel mai important om din via┼úa am├óndurora. Este esen┼úialul ├«n via┼úa lor, de aceea trebuie s─â lase deoparte disensiunile dintre ei ca fo┼čti so┼úi ┼či s─â colaboreze pentru a fi buni p─ârin┼úi.

Dac─â exist─â respect ├«ntre cei doi ┼či dac─â fac din cre┼čterea copilului un scop comun, vor avea parte de mai pu┼úine rivalit─â┼úi. Tendin┼úa lor natural─â este s─â-l cucereasc─â pe cel mic prin cadouri, dar este cea mai sigur─â cale de a-l face pe copil s─â ├«nve┼úe c─â iubirea se cump─âr─â prin jocuri la mod─â ┼či dulciuri dintre cele mai scumpe.

Cite┼čte ┼či: 6 ├«ntreb─âri ├«nainte de divor┼ú

Cadourile nu alung─â r─ânile suflete┼čti

P─ârin┼úii ├«┼či protejeaz─â exagerat copilul dup─â divor┼ú, pentru a-i dovedi iubirea. Ajung s─â-l r─âsfe┼úe tocmai din cauza faptului c─â se culpabilizeaz─â pentru durerea sufleteasc─â pe care i-au provocat-o. Copilul are nevoie s─â fie asigurat de dragostea lor ┼či nu alinat prin daruri pe c├ót de costisitoare pe at├ót de lipsite de greutate sentimental─â.

Nelini┼čtile lui se vor estompa ├«n timp dac─â i se spune ori de c├óte ori este posibil c─â p─ârin┼úii vor r─âm├óne prezen┼úi ├«n via┼úa lui indiferent de ce se ├«nt├ómpl─â ├«ntre ei ca parteneri.