ÔÇ×Ce boli pot transmite copilului meu?ÔÇŁ

1 2 jpg jpeg

Cancerul mamar

├Än privin┼úa cancerului de s├ón, cercet─ârile au relevat faptul c─â muta┼úile unor gene (BRCA1 ┼či BRCA2) influen┼úeaz─â declan┼čarea maladiei. Aproximativ 15% din cazurile de cancer mamar sunt ereditare. De aceea, dac─â o rud─â de gradul 1 a suferit de aceast─â form─â de cancer, autoexamineaz─â-┼úi s├ónii lunar ┼či nu ezita s─â faci regulat o mamografie ├«ncep├ónd cu v├órsta de 45 de ani.

Rezistenţa la insulină

Diabetul zaharat poate fi mo┼čtenit de la p─ârin┼úi. De fapt, dac─â ambii p─ârin┼úi sufer─â de diabet de tip, ┼čansele de a suferi ┼či copiii de aceast─â afec┼úiune sunt mai mari fa┼ú─â de cei care nu au avut aceast─â boal─â ├«n familie. Riscul este ridicat ┼či dac─â ambii p─ârin┼úi au diabet de tip I, insulinodependent (o ┼čans─â din patru) sau dac─â numai unul dintre p─ârin┼úi a fost diagnosticat cu diabet. Al─âptarea copilului p├ón─â la v├órsta de 6 luni, urmat─â de o alimenta┼úie s─ân─âtoas─â ┼či de mi┼čcare regulat─â de-a lungul vie┼úii scade riscul de apari┼úie a bolii.

Glaucomul

Glaucomul afecteaz─â vasele de s├ónge ┼či scade nivelul unor antioxidan┼úi care men┼úin ochii s─ân─âto┼či. Dac─â ambii p─ârin┼úi au avut probleme de vedere din copil─ârie, copiii lor au un risc 6 ori mai mare de a suferi la r├óndul lor de boli oculare. De aceea, este important s─â se fac─â un examen ocular la copiii care n-au atins v├órsta ┼čcolar─â. Un oftalmolog va observa ┼či cele mai mici semne de boal─â ├«nc─â din stadiu incipient.

Bolile de oase

Dac─â o persoan─â pierde ├«n ├«n─âl┼úime odat─â cu ├«naintarea ├«n v├órst─â ┼či sufer─â de osteoporoz─â, atunci exist─â un risc de 50% s─â li se ├«nt├ómple la fel ┼či copiilor ei. Unii dintre ei este posibil s─â sufere de ceea ce se nume┼čte osteoporoz─â juvenil─â, care se manifest─â ├«ntre v├órstele de 8-14 ani.

Melanomul

Copiii ├«n familia c─ârora sunt cazuri de boli de piele risc─â s─â fie la r├óndul lor diagnostica┼úi cu aceea┼či afec┼úiune. Melanomul este una dintre cele mai frecvente boli mo┼čtenite de la p─ârin┼úi . Este important s─â ┼čtii dac─â exist─â o predispozi┼úie la boli dermatologice, pentru a evita anumite produse de ├«ngrijire care pot sensibiliza pielea ┼či pot cre┼čte riscul apari┼úiei unor boli.