De ce este necesar vaccinul ROR

1 shutterstock 1676150410 jpg jpeg

Num─ârul p─ârin┼úilor care decid s─â lase copiii nevaccina┼úi este ├«n continu─â cre┼čtere, din cauza campaniilor antivaccinare. Acest lucru ├«i expune pe cei mici la boli fatale sau care pot avea consecin┼úe pe termen lung.

Unul dintre vaccinurile de care se tem mul┼úi p─ârin┼úi este cel contra rujeolei, oreionului ┼či rubeolei (ROR), din cauza posibilelor reac┼úii adverse. Rujeola duce la deces, a┼ča cum s-a ├«nt├ómplat ┼či ├«n recenta epidemie din ┼úara noastr─â.

Ce con┼úine ┼či cum ac┼úioneaz─â

Vaccinul ROR con┼úine forme vii, atenuate, ale virusurilor rujeolic, urlian (implicat ├«n apari┼úia oreionului) ┼či rubeolic. C├ónd ├«n organism p─âtrund aceste forme ale virusurilor, sistemul imunitar fabric─â anticorpi, care protejeaz─â ├«mpotriva rujeolei, oreionului ┼či a rubeolei. ÔÇ×├Äi introduci o parte neagresiv─â din microb ┼či el, organismul, se crede atacatÔÇť, spune Otilia ┼óig─âna┼č, medic primar medicin─â de familie. Cantitatea de virusuri din compozi┼úia vaccinului nu cauzeaz─â boala ├«n sine, a┼ča cum se crede, ci preg─âte┼čte ap─ârarea natural─â a organismului.

C├ónd ┼či unde se face

Vaccinul ROR se face la medicul de familie al copilului, primul la v├órsta de 12 luni, iar rapelul la 5 ani, pentru copiii care ├«mplinesc aceast─â v├órst─â dup─â 2016, iar pentru ceilal┼úi se va face la 7 ani. ├Än cazuri extreme, ├«n zone cu epidemii, Institutul Na┼úional de S─ân─âtate Public─â recomand─â vaccinarea copiilor la v├órsta de 7 luni, cu refacerea vaccinului la v├órsta normal─â de 1 an. Adolescen┼úilor ┼či persoanelor adulte care nu au fost vaccina┼úi ├«mpotriva celor 3 boli, li se recomand─â, de asemenea, vaccinarea preventiv─â, mai ales c─â, odat─â cu ├«naintarea ├«n v├órst─â,  manifestarea simptomelor este mult mai agresiv─â.

Contraidinca┼úii ┼či reac┼úii adverse

Vaccinul ROR este contraindicat ├«n cazul ├«n care copilul are o boal─â acut─â, cu sau f─âr─â febr─â, sau este alergic la ou, de┼či exist─â numeroase studii care arat─â c─â se poate administra ┼či ├«n aceast─â situa┼úie.  ├Än ambele cazuri, decizia de a nu vaccina se ia ├«mpreun─â cu medicul pediatru sau cu medicul alergolog. Ca toate medicamentele, inclusiv vaccinurile pot da reac┼úii adverse, chiar dac─â acestea nu se manifest─â la toat─â lumea. ├Äntre cele mai comune se num─âr─â febr─â (< 38,5 ┬░C), erup┼úii cutanate, nas ├«nfundat, rinoree (secre┼úii mucoase, tuse), foarte rar convulsii ┼či encefalit─â (0,4 ÔÇô 1/1.000.000).

Ce spun instituţiile abilitate

Organiza┼úia Mondial─â a S─ân─ât─â┼úii (OMS) consider─â vaccinul ROR deosebit de important. ÔÇ×Vaccinul a fost introdus ├«n calendarul na┼úional ├«ncep├ónd cu anul 2005, acoperirile vaccinale men┼úin├óndu-se o perioad─â de timp peste 95% (┼úinta OMS). Din 2010 valorile acestor acoperiri vaccinale au avut o tendin┼ú─â descresc─âtoare, situ├óndu-se ├«n 2015 la 85,8% (doza I) ┼či la 67% (doza a-II-a)ÔÇť, se arat─â ├«n raportul pentru anul 2015 transmis de Centrul Na┼úional de Supraveghere ┼či Control al Bolilor Transmisibile. Acela┼či raport arat─â c─â, fa┼ú─â de anul trecut, anul acesta situa┼úia este mult mai alarmant─â, num─ârul bolnavilor de rujeol─â cresc├ónd de 10 ori, numai ├«n primele 8 luni, c├ónd s-au ├«nregistrat 675 de cazuri confirmate de rujeol─â ├«n 23 de jude┼úe din ┼úar─â, 3 copii murind.

INFO

Vaccinul ROR nu provoac─â autism, aceasta fiind una dintre temerile p─ârin┼úilor care refuz─â vaccinarea. Potrivit mai multor studii realizate pe milioane de persoane, ├«n Danemarca, Finlanda, Canada, Japonia, Polonia ┼či Asia, nu exist─â nicio leg─âtur─â ├«ntre ROR ┼či autism.

Sfatul specialistului

Dr. Otilia ┼óig─âna┼č

medic primar medicina de familie, www.otiliatiganas.ro

Rujeola, rubeola ┼či oreionul se previn minunat prin vaccinare. Inocularea (├«n┼úep─âtura) se face ├«n bra┼ú ┼či nu doare. Spre deosebire de multe altele, acest vaccin chiar este disponibil. Sfatul meu este ca ┼či ├«n cazul ├«n care copilul vostru are sub 1 an, s─â v─â anun┼úa┼úi imediat medicul de familie de orice contact cu persoane infestate cu una dintre cele 3 boli, ├«n mod special ├«n cazul rujeolei.

Cum se manifest─â fiecare boal─â

  • Rubeola este o boala infec┼úioas─â cauzat─â de virusul rubeolic ┼či se transmite prin atingerea lucrurilor contaminate. Printre simptome se num─âr─â: febra, durerile de cap, rinoreea u┼čoar─â, ochii ro┼čii. Boala se face o singur─â dat─â ┼či imunizeaz─â corpul pentru ├«ntreaga via┼ú─â.
  • Oreionul este cauzat─â de virusul urlian, care se transmite u┼čor prin str─ânut, tuse sau contact cu obiecte contaminate. Dintre simptome, febra (39-40┬░C) ├«nso┼úit─â de frisoane, umflarea obrajilor, durerea ├«n timpul mestecatului sau vorbirii, cefaleea, oboseala, durerile musculare ┼či v─ârs─âturile sunt cele mai frecvente.
  • Rujeola sau pojarul se r─âsp├ónde┼čte cu u┼čurin┼ú─â ├«n colectivit─â┼úi, virusul transmi┼ú├óndu-se ├«nainte ca boala s─â prezinte simptome. Debuteaz─â cu o erup┼úie de puncte ro┼čii pe tot corpul (inclusiv pe limb─â), febr─â, rinoree ┼či oboseal─â. ├Äntre alte simptome se num─âr─â intoleran┼úa la lumin─â, pleoapele umflate, l─âcrimarea abundent─â, r─âgu┼čeala ┼či tusea seac─â.