Cum să avem grijă de sănătatea celor mici, încă din primele luni de viaţă

1 dermatita atopica 1050001409 jpg jpeg

├Än mod natural, orice mam─â ├«┼či dore┼čte tot ce e mai bun pentru copilul ei, iar grija pentru s─ân─âtatea celui mic este unul dintre principalele aspecte pe care ar trebui s─â le lu─âm ├«n considerare. Odat─â cu na┼čterea copilului, apar noi responsabilit─â┼úi, dar ┼či nevoia de a-l ├«ngriji corespunz─âtor, astfel ├«nc├ót s─â ├«i asigur─âm un start bun ├«n via┼ú─â ┼či o dezvoltare optim─â.

Orice p─ârinte are numeroase ├«ntreb─âri c├ónd vine vorba de ├«ngrijirea celui mic, de la al─âptat, schimbarea scutecului ┼či p├ón─â la modul de recunoa┼čtere a primelor semne care pot indica o problem─â de s─ân─âtate. Iat─â c├óteva sfaturi care se pot dovedi de ajutor ├«n acest sens:

Al─âptarea corect─â

Al─âptarea este principala metod─â de hr─ânire a bebelu┼čului ├«n primele luni de via┼ú─â, care ├«i asigur─â acestuia nutrien┼úii de care are nevoie. ├Än mod normal, este recomandat ca bebelu┼čii s─â fie hr─âni┼úi atunci c├ónd le e foame, iar principalele semne pot fi pl├ónsul sau faptul c─â introduce degetele ├«n gur─â. Un nou n─âscut ar trebui s─â fie hr─ânit la fiecare dou─â sau trei ore, timp de 10-15 minute la fiecare s├ón. ├Än cazul ├«n care opt─âm pentru biberon, bebelu┼čul va avea nevoie de aproximativ 60-90 de mililitri la fiecare hr─ânire.

Dup─â hr─ânire, trebuie s─â ne asigur─âm c─â bebelu┼čul va elimina aerul ├«nghi┼úit, pentru a evita colicile sau durerile de burtic─â. Pozi┼úia corect─â este s─â ┼úinem copilul pe um─âr, sus┼úin├óndu-i fundule┼úul cu m├óna ┼či b─ât├óndu-l u┼čor pe spate. Cel mic ar trebui s─â eructeze de fiecare dat─â c├ónd schimbi s├ónul sau dup─â ce a terminat de m├óncat.

Ora de baie

├Än primele zile de via┼ú─â ale celui mic, nu este absolut necesar s─â ├«i facem baie. ├Än schimb, va avea nevoie s─â ├«i cur─â┼ú─âm fa┼úa, g├ótul, m├óinile ┼či fundule┼úul cu mare grij─â. Atunci c├ónd vine momentul s─â ├«l sp─âl─âm, trebuie s─â ne asigur─âm c─â cel mic este treaz ┼či ├«ntr-o bun─â dispozi┼úie, iar apa are o temperatur─â optim─â.

Acest ritual de ├«ngrijire este esen┼úial pentru s─ân─âtatea pielii bebelu┼čului. Totu┼či, unele afec┼úiuni, precum dermatita atopica - o stare genetic─â programat─â, pot s─â apar─â ├«n primele luni de via┼ú─â ale copilului. Este important s─â verific─âm cu aten┼úie pielea bebelu┼čului atunci c├ónd ├«i facem baie pentru a vedea dac─â este foarte uscat─â, dar ┼či dac─â cel mic are m├ónc─ârimi cutanate.

Schimbatul scutecului

Scutecul bebelu┼čului trebuie schimbat des. Dac─â l─âs─âm prea mult timp un scutec umed sau murdar, se pot acumula bacterii care pot duce la apari┼úia unor probleme ale pielii. Una dintre cele mai frecvente probleme este eritemul de scutec, ├«ns─â aceasta poate trece ├«n c├óteva zile prin aplicarea unei creme ┼či cu ajutorul b─âilor calde, spre deosebire de dermatita atopic─â, atunci c├ónd nu este indicat─â baia cald─â prelungit─â.

De asemenea, după fiecare schimbare a scutecului, este important să aplicăm o cremă specială care ajută la prevenirea apariţiei iritaţiilor pielii. Nu trebuie să uităm să ne spălăm bine pe mâini de fiecare dată.

Etapa diversific─ârii

Diversificarea este o etap─â esen┼úial─â pentru dezvoltarea armonioas─â ┼či s─ân─âtoas─â a bebelu┼čului, fiind momentul ├«n care se va obi┼čnui cu hrana solid─â ┼či noi alimente, dup─â perioada al─âpt─ârii. De regul─â, diversificarea ├«ncepe de la ┼čase luni, c├ónd cel mic poate sta ├«n fund singur ┼či ├«┼či poate ┼úine capul drept, ├«┼či coordoneaz─â bine m├óinile, ochii ┼či gura, astfel ├«nc├ót poate observa m├óncarea, o poate apuca cu m├óinile ┼či o poate duce singur la gur─â ┼či nu mai are reflexul de a respinge m├óncarea cu limba, fapt ce l-ar putea ├«mpiedica s─â ├«nghit─â hrana.

Pentru o hr─ânire corect─â ┼či pentru a ne asigura c─â acesta prime┼čte to┼úi nutrien┼úii necesari, putem prepara diferite re┼úete de piureuri, evit├ónd sarea ┼či zah─ârul. Putem introduce c├óte un aliment nou la fiecare trei sau patru zile. Chiar dac─â am ├«nceput diversificarea, nu trebuie s─â renun┼ú─âm complet la al─âptat. Pe m─âsur─â ce se va adapta noii alimenta┼úii, bebelu┼čul va ├«ncepe s─â consume treptat mai pu┼úin lapte, l─âs├ónd loc meselor solide.

A┼čadar, este important s─â ┼čtim ce trebuie s─â facem pentru a-l ├«ngriji corect pe cel mic, fie c─â e vorba de alimenta┼úie, ora de baie sau schimbatul scutecului. La fel de important este s─â urm─ârim toate semnele care pot indica o problem─â de s─ân─âtate ┼či s─â ac┼úion─âm la timp.

Surs─â foto: Shutterstock