Cum arată viitorul fertilizării in vitro: inteligenţa artificială şi celulele stem vor învinge infertilitatea

1 shutterstock 1193897125 jpg jpeg

Inteligenţa artificială (AI) va decide ce embrion are un potenţial de implantare, iar celulele stem ar putea ajuta rezerva ovariană - explică un expert care a studiat infertilitatea inclusiv la Harvard.

Imaginaţi-vă un viitor în care sistemul reproductiv uman poate fi repornit de celulele stem, iar tratamentul infertilităţii poate fi ajutat de Inteligenţa Artificială pentru a asigura succesul sarcinii pentru cuplurile care nu reuşesc să conceapă în mod natural. Aceste scenarii SF sunt aproape realitate în unele dintre cele mai bune centre de reproducere asistată din întreaga lume, spune profesorul dr. Ercan Baştu, specialist în infertilitate la Spitalul ACIBADEM Fulya din Istanbul, Turcia. În lumea modernă, în care familiile au tendinţa de a amâna să fie părinţi până la îndeplinirea obiectivelor personale sau profesionale, sunt dezvoltate soluţii medicale pentru a răspunde nevoilor lor în schimbare.

Tehnologia vine deja în ajutorul dispozitivelor moderne, precum embrioscopul care permite urmărirea dezvoltării şi calităţii embrionilor. Totodată, testele genetice (PGD) permit evaluarea geneticii embrionilor şi identificarea oricăror anomalii care ar împiedica o sarcină de succes. O nouă opţiune de tratament este disponibilă chiar şi pentru bărbaţii care nu au celule spermatice mature - o afecţiune numită azoospermie, care a fost anterior asociată cu puţine sau nicio şansă de succes în tratamentul cu FIV. O tehnică avansată numită ROSI ajută la activarea spermatozoizilor cu stimulare electrică, explică prof. dr. Ercan Baştu care este printre primii care aplică noua metodă la ACIBADEM. „Pentru femeile care nu au suficientă rezervă ovariană pentru tratament, putem utiliza noi modalităţi de tratament pentru a obţine ovocite de bună calitate, cum ar fi plasmele bogate în plachete (PRP) sau celulele stem. În prezent lucrăm la obţinerea aprobării de la Ministerul Sănătăţii pentru celulele stem”, adaugă expertul în fertilitate.

Dar viitorul? Profesorul Baştu oferă câteva informaţii preţioase: „Inteligenţa artificială (AI) este un subiect foarte fierbinte şi avem unele cercetări în acest domeniu, deoarece AI ne va ajuta să decidem care embrion are un potenţial de implantare, care embrion este de bună calitate şi va foarte rapid şi… la obiect. Vom avea, de asemenea, teste diagnostice noi pentru starea cromozomilor embrionilor, fără să atingem sau să afectăm embrionul. Vom preleva cultură embrionară şi o vom analiza. În viitor, vom înţelege detaliat interstiţia dintre endometru şi embrion, în special pentru a descifra situaţia lor genetică în interacţiunea moleculară şi să putem ajuta la stabilirea unei legături bune între embrion şi endometru. Cred că viitorul acesta se apropie cu paşi repezi.”

Reproducerea asistată cu succes necesită o bună înţelegere a condiţiilor de sănătate care împiedică sarcina. Acesta este motivul pentru care o abordare cuprinzătoare este crucială, afirmă prof. Ercan Bastu, a cărui carieră impresionantă include un masterclass în embriologie clinică la Universitatea din Leeds, Marea Britanie, masterclass avansat de endoscopie la Universitatea din Surrey din Marea Britanie, precum şi unele cercetări ştiinţifice la Universitatea Harvard din SUA.

Calitatea serviciilor şi confortul pacienţilor sunt condiţiile esenţiale pentru succesul FIV, spune prof. Ercan Bastu.  

Recent, pacienţii cu vârsta peste 40 de ani au devenit grupul predominant de candidaţi pentru fertilizare in vitro (FIV), remarcă Profesorul Baştu: „De exemplu, luna trecută, jumătate dintre pacienţii mei aveau peste 40 de ani. O mulţime de femei amână sarcina şi de aceea nu au un copil. Cu siguranţă este mai greu pentru ele să reuşească, deoarece găsirea ovocitelor în numărul potrivit şi de bună calitate nu este atât de uşoară ca la o femeie mai tânără”

Dar Prof. Dr. Ercan Baştu se fereşte să mai spună cuvântul „imposibil”. Are sute de poveşti fericite în carieră, însă de una dintre ele îşi aminteşte cel mai clar - spune că i-a schimbat abordarea faţă de pacienţi pentru totdeauna.

„Au venit la mine atât de trişti, aproape plângând şi mi-au spus că vor un copil. Femeia avea 46 de ani, aşa că i-am spus: nu pot face o procedură FIV pentru tine, este aproape imposibil, nu-ţi pierde timpul şi banii. Atunci femeia mi-a spus că aveau un băiat, de 19 ani, pe care l-au pierdut acum 2 luni. Întotdeauna şi-a dorit un frate sau o soră şi voiau să încerce, chiar dacă nu aveau nicio şansă. Am spus: bine, dacă îţi înţelegi şansele, încercăm. Femeia a avut doar un ovocit şi l-am prelevat. În aceeaşi zi, bărbatul a trebuit să dea spermă, dar nu a putut, deoarece după moartea băiatului său a început să bea. Aveam nevoie să îngheţăm ovocitul. Femeia a venit din nou 2 luni mai târziu şi mi-a spus că vrea să încerce din nou. Am obţinut 2 ovocite, dar de data aceasta calitatea lor nu a fost bună. Două luni mai târziu a venit din nou, avea 47 de ani. A insistat să încerce din nou şi am încercat. De această dată am avut 2 ovocite şi l-am luat pe cel pe care l-am îngheţat prima dată. Bărbatul a reuşit să dea spermă de această dată. Am avut un embrion cu o calitate medie. Am făcut transferul şi a rămas însărcinată. Acum două luni a născut un băiat. Şi uitaţi-vă la imaginile de deasupra biroului meu - nu există poze ale pacienţilor, doar una, cu acest băieţel. Acum, nu mai spun niciodată „imposibil”: dacă unii spun că vor să încerce, începem împreună să încercăm”.