VIDEO: Prietenul cel mai bun al omului, pericol pentru sănătate?

1 2 jpg jpeg

Cei mai apropiaţi de animalele de companie sunt copii, care, de cele mai multe ori, insistă ca animalele să locuiască împreună cu ei. Partea proastă este că de la micile patrupede se pot alege cu diferite boli, unele dintre ele foarte grave.

Asta se întamplă atunci când animalul tău de companie nu este vaccinat şi nu beneficiază de o igienă corespunzătoare.

Care sunt pericolele?

Râie

Dacă ai observat că patrupedul tău are mâncărimi, îi cade părul şi este apatic, înseamnă că e posibil să aibă râie. Cum această boală se transmite uşor şi la oameni, prin atingere, ai grijă să mergi cât mai repede cu animăluţul la veterinar. Spală-te bine pe mâini şi ai grijă să nu-l laşi să stea pe lenjeria sau pe hainele tale.

Toxocaroză

Este o maladie provocată de parazitul Toxocara canis. Câinele poate contracta virusul atunci când îl scoţi în parc, dacă vine în contact cu ceilalţi căţei. Apoi nu este decât un pas să te infectezi şi tu. Odată ajunsă la om, boala afectează în special plămânii şi ficatul. Cea mai bună metodă de prevenţie este deparazitarea.

Responsabil pentru această boală infecţioasă este un parazit care trăieşte în intestinul câinelui, Echinoccocos granulosus. Ca să o previi, deparazitează-ţi patrupedul şi nu-l hrăni cu carne crudă. La om, boala se transmite de la fecalele câinelui. De aceea, e important să îţi dezinfectezi mâinile după ce ai curăţat după animăluţ.

Din acest motiv este foarte important ca atunci când hotărăşti împreună cu familia să luaţi un câine să vă asiguraţi că acesta va avea un carnet de sănătate verificat la zi şi că se poate adapta familiei voastre.