VIDEO: Copilul nu vorbe┼čte? Afl─â c├ónd este cazul s─â te ├«ngrijorezi!

1 2 jpg jpeg

De┼či majoritatea copiilor pronun┼ú─â cuvinte simple de la un an, unii ├«ncep s─â vorbeasc─â mult mai t├órziu, chiar pe la trei ani.

Nu te ├«ngrijora, copiii care ├«ncep s─â vorbeasc─â mai t├órziu nu sunt mai pu┼úin inteligen┼úi dec├ót ceilal┼úi. ├Äntre timp, ei acumuleaz─â cuno┼čtin┼úe ┼či ├«n┼úeleg ce li se spune, chiar dac─â nu vorbesc.

Fiecare copil are ritmul lui

Faptul c─â nu vorbe┼čte poate avea numeroase cauze, ├«ns─â foarte rar este vorba de probleme fizice, c─âci malforma┼úiile limbii sau ale cerului gurii nu provoac─â dec├ót ocazional ├«nt├órzierea vorbirii.

De cele mai multe ori, problema este subdezvoltarea zonei cerebrale responsabile cu limbajul, caz ├«n care copilul nu-┼či poate folosi corect buzele ┼či limba.

Uneori, dificult─â┼úile de vorbire pot indica o problem─â general─â de dezvoltare, alteori poate fi vorba despre un blocaj psihic. Sau, pur ┼či simplu, acesta este ritmul lui.

Cum se dezvolt─â limbajul

De┼či nu to┼úi copiii se dezvolt─â la fel, urm─âtoarele faze de evolu┼úie sunt puncte de reper:

În primele luni, comunică prin plâns.

Dup─â dou─â luni, roste┼čte primele vocale.

De la ┼čase luni, ├«ncepe s─â pronun┼úe silabe.

La nou─â luni, articuleaz─â primele cuvinte.

De la un an, distinge obiectele care îi sunt arătate sau denumite.

La doi ani, pronunţă cuvinte, dar deformează unele sunete.

La trei ani, repet─â propozi┼úii ┼či fraze.

La cinci ani, poate alc─âtui fraze ┼či poate povesti unele ├«nt├ómpl─âri.

Tu e┼čti modelul lui

Copilului nu ├«i este u┼čor s─â ├«nve┼úe s─â vorbeasc─â. Limbajul se deprinde greu ┼či nu se dezvolt─â de la sine. Dar tu ├«l po┼úi ajuta! Dac─â ├«┼úi pierzi r─âbdarea ┼či ┼úipi la el, poate asocia incon┼čtient limbajul cu sentimentele negative. Iar asta poate duce la un blocaj, ceea ce-l va ├«mpiedica s─â vorbeasc─â devreme.

Are o problem─â dac─â:

...până la un an, nu arată cu degetul.

...are un an, nu comunic─â dec├ót prin gesturi ┼či nu imit─â sunete.

...are doi ani ┼či imit─â sunete, repet─â cuvinte, dar nu vorbe┼čte din proprie ini┼úiativ─â; vorbe┼čte rar, cu pauze mari ┼či are un timbru nazal ciudat.

Testeaz─â-i auzul

├Änt├órzierea vorbirii poate fi cauzat─â de probleme auditive. Stai ├«n spatele lui la o distan┼ú─â de 30-50 de cm ┼či sun─â un clopo┼úel sau cheam─â-l ├«n ┼čoapt─â. Dac─â se ├«ntoarce, nu are probleme de auz.

6 trucuri de ajutor pentru cel mic

Cel mic are nevoie de ├«ncuraj─âri ├«n permanen┼ú─â ┼či de foarte mult─â r─âbdare din partea ta. Pentru c─â te imit─â, e┼čti pentru el un model de limbaj. De aceea:

1. Vorbe┼čte rar ┼či clar, explic─â-i tot ceea ce faci.

2. Folose┼čte propozi┼úii scurte ┼či arat─â-i obiectele despre care vorbe┼čti.

3. C├ónt─â-i ┼či joac─â-te cu el.

4. Cite┼čte-i c─âr┼úi ┼či poveste┼čte-i ├«nt├ómpl─âri. Este indicat s─â-i cite┼čti ├«nainte s─â ├«nceap─â s─â vorbeasc─â. Chiar dac─â ┼úi se pare c─â este prea devreme, are mare importan┼ú─â mai t├órziu, c├ónd va ├«ncepe s─â vorbeasc─â, iar efortul t─âu va fi r─âspl─âtit pe deplin.

5. Nu vorbi în locul lui, dar nici nu-l obliga să vorbească atunci când nu vrea.

6. Nu-l ignora c├ónd vorbe┼čte.

Când te adresezi unui specialist?

P├ón─â la doi-trei ani, copilul ├«n┼úelege cuvintele, dar nu le poate pronun┼úa pe toate. Ar trebui s─â te ├«ngrijorezi doar dac─â are patru ani ┼či nu reu┼če┼čte s─â vorbeasc─â inteligibil, ci se exprim─â doar prin ┼úipete sau prin semne.

La această vârstă este normal să deformeze unele sunete, dar problema nu trebuie să persiste după vârsta de cinci ani. În caz contrar, consultă un logoped, căci majoritatea problemelor de vorbire se tratează la vârste mici.