VIDEO: A f─âcut v─ârsat de v├ónt? Iat─â cum ├«l ├«ngrije┼čti!

1 2 jpg jpeg

Varicela este determinat─â de virusul varicelo-zosterian ┼či apare mai ales la copiii cu v├órsta cuprins─â ├«ntre 6 luni ┼či 7 ani. La 2 s─âpt─âm├óni de la infectare, pe toat─â pielea apar eurp┼úii, sub form─â de bubi┼úe ro┼čii m─ârunte, care, ├«n c├óteva zile, vor fi acoperite de coji. Alte simptome pe care le poate avea puiul t─âu sunt durerile de cap, febra, r─âgu┼čeala, tusea productiv─â ┼či secre┼úiile nazale abundente.

E nevoie de izolare la domiciliu

Un copil cu varicel─â trebuie s─â stea ├«n cas─â 14 zile din momentul erup┼úiei, pentru a sc─âdea riscul transmiterii bolii c─âtre alte persoane susceptibile, mai ales copii, dar ┼či pentru a fi protejat de eventualele complica┼úii de natur─â infec┼úioas─â. Atunci c├ónd bubi┼úele s-au uscat ┼či au f─âcut crust─â, copilul nu mai prezint─â pericol de r─âsp├óndire a bolii.

Atenţie la igienă!

Varicela produce m├ónc─ârimi, iar copilul, f─âr─â s─â con┼čtientizeze, va insista s─â se scarpine. Taie-i unghiile, iar pe timp de noapte, po┼úi s─â-i dai s─â poarte m─ânu┼či. Bubi┼úele rupte pot l─âsa cicatrici. Camera copilului bolnav de v─ârsat de v├ónt trebuie s─â fie ├«n permanen┼ú─â aerisit─â ┼či igienizat─â, iar lenjeria de pat ┼či de corp trebuie schimbate frecvent.

Baia general─â este recomandat─â doar dup─â uscarea crustelor. Pentru a reduce m├ónc─ârimea, pune ├«n ap─â un v├órf de cu┼úit de permanganat de potasiu, c├óteva linguri de f─âin─â de ov─âz sau infuzie de mu┼če┼úel. Dup─â baie, ┼čterge pielea copilului cu un prosop moale, prin tamponare. Dup─â fiecare mas─â, copilul trebuie s─â-┼či cl─âteasc─â gura, pentru a evita infectarea bubi┼úelor existente ├«n cavitatea bucal─â.

┼×i dieta conteaz─â

Dieta unui copil diagnosticat cu varicel─â trebuie s─â respecte principiile unei alimenta┼úii s─ân─âtoase, adic─â f─âr─â grasimi, pr─âjeli, dulciuri rafinate ┼či b─âuturi carbogazoase. De asemenea, m├óncarea nu trebuie s─â fie prea condimentat─â sau prea cald─â. Orice urm─â de sare, piper sau c─âldur─â pot intensifica durerea cauzat─â de erup┼úiile de la nivelul gurii.

De ce tratament e nevoie

├Än general, varicela se manifest─â sub form─â u┼čoar─â ┼či necesit─â minime interven┼úii medicamentoase. Copiii pot face febr─â, iar ├«n cazul acesta se recomand─â administrarea de ibuprofen sau paracetamol, la interval de 4 ore. Aspirina este strict interzis─â (din cauza riscului de apari┼úie a sindromului Reye, care produce lezare hepatic─â ┼či la nivelul creierului).

Este nevoie s─â urm─âre┼čti ├«n fiecare zi dac─â erup┼úiile s-au extins, iar fiecare bubi┼ú─â trebuie uns─â cu lo┼úiune cu calamin─â sau cu lo┼úiuni calmante mentolate, care reduc m├ónc─ârimile. Aten┼úie ├«ns─â, nu aplica solu┼úia pe mucoase, adic─â ├«n gur─â, pe zona genital─â ┼či anal─â ┼či nici ├«n jurul ochilor.

Tratamentul cu aciclovir trebuie rezervat copiilor cu vârsta de peste 12 ani care, suferă de boli cronice, pulmonare, cutanate sau celor care urmează tratamente pentru boli cronice.

INFO: Vărsatul de vânt poate fi prevenit prin vaccinarea antivaricelică.

Dr. Irina Costache, medic specialist pediatrie, Reţeaua privată de sănătate Regina Maria

├Än cazul ├«n care copilul sufer─â de o boal─â cronic─â, varicela se manifest─â altfel? Copilul ├«┼či poate continua tratamentul obi┼čnuit, ├«n timp simultan cu manifestarea varicelei? Mioara R., Cluj

Dac─â varicela apare la un copil care sufer─â de o boal─â cronic─â, ne putem a┼čtepta la o evolu┼úie mai particular─â, de obicei o form─â moderat-sever─â, cu febr─â ├«nalt─â, cu modificarea semnificativ─â a st─ârii generale ┼či numeroase elemente eruptive.

├Än astfel de situa┼úii, pot ap─ârea complica┼úiile infec┼úioase, de obicei bacteriene, de cele mai multe ori severe. Un copil care se afl─â ├«n tratament pentru o boal─â cronic─â, fie autoimun─â, fie malign─â sau, mai rar, tuberculoza, prime┼čte de la ├«nceput o terapie adecvat─â situa┼úiei clinice chiar ┼či ├«n spital.

În foarte puţine cazuri, în funcţie de starea de sănătate, se poate recomanda întreruperea temporară a tratamentului pentru boala de bază, până se tratează de varicelă.