Tu câtă importanţă dai problemelor copilului tău?

1 2 jpg jpeg

Motivele pentru care se îngrijorează copiii sunt diverse şi diferă de la etapă la etapă. Ele pot pleca de la temele şcolare, testele, transformările corporale, integrarea în grupul de prieteni până la imaginea lor în grupurile sociale .

Ca părinte, trebuie să acorzi atenţie tuturor schimbărilor care apar în viaţa celui mic pentru a identifica mai bine şi mai uşor potenţialele surse de stres ale copilului şi pentru a găsi soluţiile oportune.

1. Neînţelegerile dintre fraţi

Deşi relaţia dintre fraţi poate fi una conflictuală în copilărie din cauza caracterului diferit al fiecăruia, a punctelor de vedere diferite sau a luptei pentru statutul dominant de copil favorit în faţa părinţilor. Cei mici nu au maturitatea necesară să-şi gestioneze singuri problemele şi neînţelegerile, astfel că intervenţia adultilor poate fi vitală pentru armonizarea legăturii fraternale.

Părinţii ar trebui să-şi ajute copiii să comunice mai bine şi mai deschis atât între ei cât şi cu ei. Acesta este un prim exerciţiu de interacţiune corectă cu cei din jur, dar şi cea mai eficientă modalitate de temperare a conflictelor.

Copiii trebuie încurajaţi să se confeseze atunci când îi deranjează ceva, pentru ca astfel să se poată găsi soluţia optimă la problemele întâlnite.

2. Presiunea temelor pentru acasă

Temele de la şcoală au fost întotdeauna o adevărată corvoadă. Adu-ţi aminte ce chinuitor era pentru tine după ce ajungeai acasă, în loc să ieşi afară la joacă, să stai în casă să te ocupi de teme. Încurajează-ti copilul să facă sport şi învaţă-l cum să-şi programeze timpul astfel încât să aibă timp pentru toate.

Este vital ajutorul tău la rezolvarea temelor. Astfel copilul tău va înţelege că nu este o ruşine să fii ajutat atunci când ai nevoie, iar spijinul oferit îl va determia să se apropie şi mai mult de tine.

3. Succesul activităţilor extraşcolare

Dacă ai observat că are un talent anume, îndrumă-l în direcţia respectivă, însă ai grijă ca programul lui după terminarea orelor de curs să nu fie chiar atât de solicitant. Ţine minte că are nevoie de odihnă pentru a asimila mai uşor şi a interacţiona mai bine.

4. Transferul la o altă şcoală

Să te acomodezi într-o nouă şcoală poate fi o piatră de încercare pentru orice copil, mai ales dacă trece printr-o perioadă de acceptare pe sine şi de apartenenţă la un anumit grup.

Explică-i că trebuie să fie răbdător şi comunicativ cu cei din jur. Încearcă să-i arăţi latura pozitivă a aceastei schimbări din viaţa lui.

Adevăratele lecţii de viaţă se învaţă în copilărie atunci când exemplul părinţilor joacă rolul cel mai important în formarea adultului.

Reţine!

Demonstaţiile văzute la adulţii din jur, modalitatea în are reacţionază părinţii la problemele care se ivesc pe parcurs, toate acestea duc la formarea identităţii copilului ca individ.

Mesajul transmis de părinţi va fi atitudinea pe care el o va aborda la maturitate. Într-o casă în care domneşte armonia, iubirea, comunicarea, în care problemele sunt rezolvate cu optimism şi speranţă, copiii vor creşte cu principii solide de viaţă şi vor fi pilonii de rezistenţă ai unei noi familii.