Trei categorii de medicamente strict interzise copilului mai mic de un an

1 2 jpg jpeg

Deseori, părinţii recurg la automedicaţie când este vorba de cei mici, aşa că pot apărea incidente neplăcute, unele cu urmări grave pentru copil.

Un motiv în plus pentru care trebuie să cunoşti aceste medicamente strict interzise copilului mai mic de un an este faptul că multe medicamente se pot elibera fără prescripţie medicală, iar farmacistul nu întreabă mereu cui îi este destinat produsul şi, deci, nu cunoaşte vârsta copilului. Până la vârsta de doi ani, o serie de medicamente uzuale sunt interzise cu desăvârşire copilului, iar după acest moment pot fi administrate doar cu sfatul medicului şi în dozele strict recomandate. Efectele adverse ale acestor medicamente pot să depăşească cu mult beneficiile, pot da reacţii grave sau pot declanşa probleme de sănătate foarte greu de rezolvat.

Deşi este un medicament banal, aspirina este complet contraindicată copiilor, nu doar până la vârsta de un an, ci până la 12 ani! Administrarea de aspirină sau de medicamente care conţin acid acetilisalicilic poate provoca sindromul Reye, o boală rară, dar fatală.

Aspirina se poate găsi în cantităţi mici şi în alte medicamente, aşa că citeşte cu atenţie orice prospect înainte de administrare. În plus, nu folosi aspirină dacă alăptezi.

Unui copil care tuşeşte în urma unui episod de răceală sau gripă i se poate administra un sirop de tuse, dar niciodată medicamente care inhibă tusea. Acestea pot avea efecte secundare grave – de la convulsii, ritm cardiac crescut, somnolenţă, până la leşin sau alte probleme foarte serioase.

Din fericire, antitusivele se prescriu numai cu reţetă, dar dacă le ai în casă şi unui adult i-au făcut bine nu face greşeala de a le administra copilului mai mic de un an şi evită-le complet cel puţin până la vârsta de 5-6 ani.

Vărsătuile copilului mic nu se tratează niciodată cu antivomitive. Indiferent cât de mică este doza, la copilul mai mic de un an pot produce ameţeli, stări de oboseală, insomnie, constipaţie, diaree, spasme sau convulsii. Antivomitivele trebuie administrate numai cu sfatul medicului, în dozele strict recomandate de acesta, numai la copiii mai mari de cinci ani.

Cum episoadele de vomă neînsoţite de alte simptome severe sunt de scurtă durată la copii şi trec, de cele mai multe ori, de la sine, un tratament nu este necesar dincolo de o bună hidratare. Oricum, vărsăturile la copilul mai mic de un an sunt un risc major, pentru că se poate deshidrata, iar dacă situaţia persistă şi sunt mai mult de 4-6 reprize de vărsături, sfatul medicului este absolut necesar.

Foarte important! Până la vârsta de doi ani copilul mic nu trebuie să primească medicamente decât sub formă de sirop sau picături diluate în lichid. Acestea trebuie corect dozate şi trebuie strict respectată cantitatea recomandată în 24 de ore, raportat la greutatea copilului.

Citeşte continuarea articolului pe totuldespremame.ro