Suplimentele de imunitate, moft sau necesitate?

1 2 jpg jpeg

Fie că e vorba de adulţi sau de copii, sistemul imunitar puternic nu ţine numai de nişte gene bune moştenite. Implică şi un stil de viaţă bine organizat şi o alimentaţie echilibrată. Alteori, şi de suplimente, deşi acestea trebuie administrate doar în anumite situaţii, cu acordul medicului. Ceea ce este important de ştiut este că suplimentele nu pot înlocui un stil de viaţă sănătos. Atenţie la excesul de dulciuri Sistemul imunitar al copilului poate avea de suferit în momentul în care acesta are diferite intoleranţe alimentare sau consumă produse cu aditivi, conservanţi şi zahăr. Când un copil are o alergie alimentară, digestia lui are de suferit, iar inflamaţiile vor îngreuna ţinerea departe a virusurilor şi bacteriilor.

ituaţia stă la fel atunci când cel mic consumă în mod regulat mai mulţi aditivi şi conservanţi decât corpul lui poate să suporte. În ceea ce priveşte zahărul, acesta a fost demonstrat în numeroase studii clinice că poate suprima imunitatea.

Pentru a-ţi creşte copilul într-un mod sănătos, fereşte-l de aditivi, zahăr şi alimente alergene. Concentrează-i alimentaţia pe o mulţime de legume proaspete, fructe integrale, nuci, seminţe, legume, ouă şi carne.

Citeşte şi:

- Cum îi întăreşti imunitatea copilului

- Alimentele care-ţi cresc rapid imunitatea

- Ce nu ştiai că îţi sabotează imunitatea

Probioticele îi apără de infecţii

Probioticele sunt bacterii benefice, care apar în mod natural în intestinele noastre. Acestea protejează tractul digestiv, ajută la digestia alimentelor, favorizează eliminarea toxinelor şi protejează de infecţii. Când acest echilibru bacterian se perturbă, copilul se îmbolnăveşte mai des.

Este recomandat să se administreze un supliment probiotic, care să conţină tulpini de lactobacilli şi bifidobacterii. Prezente în iaurtul natural şi chefir, probioticele sunt disponibile şi sub formă de capsule sau pudră şi sunt indicate mai ales dacă micuţii fac tratament cu antibiotice.

Pentru că în zilele noastre totul se întâmplă pe fugă, părinţii sunt suprasolicitaţi, copiii sunt supraprogramaţi şi toată lumea ajunge să sufere. Organismul copiilor are aceeaşi manieră de răspuns în faţa stresului, la fel cu cel al adulţilor - nivelurile de cortizol şi adrenalină cresc.

Şi când această mărire a nivelului hormonilor de stres este susţinută, imunitatea micuţilor va avea de suferit. Este important pentru ei să aibă o mulţime de timp de joacă creativă, dar şi de momente de odihnă. Organismele mereu ocupate au nevoie de pauze dese, pentru ca sistemul imunitar să se poată recupera.

Lipsa somnului sau somnul insuficient slăbeşte imunitatea copiilor. În funcţie de vârstă, aceştia au nevoie între 10 şi 14 ore de somn pe zi. Pentru o secreţie corespunzătoare a melatoninei (hormonul responsabil de creştere), copiii au nevoie să doarmă în întuneric, fără o lumină de veghe.

În sezonul rece, când răcelile sunt la ordinea zilei, medicii pot recomanda întărirea imunităţii copiilor, mai ales dacă aceştia merg în colectivităţi, unde se îmbolnăvesc mai uşor.

• Copiii care merg în colectivitate sau cei care au o predispoziţie la răceli (mai uşoare sau mai severe) au nevoie şi de vitamina C. Aceasta are efecte antiinflamatoare, activitate antioxidantă şi calităţi antibiotice. Un supliment zilnic de vitamina C, în timpul lunilor de iarnă, va contribui la întărirea sistemului imunitar. Sunt recomandate 500 mg pentru copiii cu vârsta sub 3 ani şi de 1.000 mg pentru copiii mai mari.

• În cazul infecţiilor bacteriene cu stafilococ aureus sau klebsiella (responsabil de declanşarea pneumoniilor) copiilor li se poate administra preparate farmaceutice (de tip Broncho-Vaxom), care stimulează mecanismele de apărare şi măresc rezistenţa în faţa infecţiilor căilor respiratorii. Consultă un medic pentru o dozare corespunzătoare.

• Pentru infecţiile de tip viral, se poate administra copiilor Isoprinosine, în cure stabilite împreună cu medical pediatru. Acesta ajută sistemul imunitar şi poate să acţioneze direct asupra virusului contractat de copil.

• Se pot prescrie şi suplimente alimentare (echinacea, propolis, zinc), dar şi remedii homeopate. Zincul este un element important ce stimulează funcţia imunitară, previne infecţiile şi scurtează durata infecţiilor.

Cel mai simplu mod de a administra suplimente copiilor este forma de pulbere acestora, amestecată într-un blender cu fructe, suc de fructe, iaurt sau lapte (orez cu lapte pentru copiii mai mici) şi miere (pentru copiii cu vârsta peste 12 luni).

Capsulele pe bază de ulei sau variantele de geluri moi, se pot înţepa cu un ac şi incorpora în mâncarea copilului, fără ca acesta să ştie.