Semne care arată că are viermişori intestinali

1 2 jpg jpeg

Mersul cu picioarele goale pe suprafeţe pline de microbi, mâinile murdare sau contactul cu obiecte contaminate pot duce la contaminarea cu paraziţi, care pătrund în interiorul organismului, folosind intestinele drept gazde. Printre cei mai întâlniţi se numără oxiurile, giardia şi limbricii. Aceştia privează organismul de vitamine şi de minerale, consecinţa fiind deteriorarea stării generale de sănătate.

Somnul agitat, un prim simptom

În cazul în care micuţul tău nu reuşeşte să aibă un somn liniştit, nu neglija acest aspect. Durerile abdominale, senzaţia de mâncărime sau agitaţia continuă pot provoca perturbarea calităţii somnului pe timpul nopţii, fără să suspectezi măcar că acest lucru se întâmplă din cauza viermişorilor intestinali.

Scuipatul excesiv

Dacă observi că micuţul tău începe să scuipe des, nu înseamnă neapărat că este lipsit de maniere şi că ar trebui imediat să-l cerţi. Află care este cauza din spatele acestui comportament, deoarece prezenţa viermişorilor intestinali determină stimularea cantităţii de salivă, încât copilul poate simţi nevoia să o expectoreze.

Scaun urât mirositor

Un miros prea puternic al scaunului poate indica uneori o infecţie la nivelul intestinelor, precum cea produsă de paraziţii intestinali. De aceea, este recomandat să mergi la un medic de specialitate imediat după ce ai sesizat o schimbare în ceea ce priveşte mirosul scaunului copilului tău.

Mâncărime în jurul anusului

Un alt semn care te poate ajuta să-ţi dai seama din timp că micuţul tău are viermişori intestinali este mâncărimea persistentă din zona anusului şi iritaţiile aferente. Acest lucru se întâmplă în special la primele ore ale dimineţii, deoarece viermii ajung în zona anusului, senzaţia fiind extrem de deranjantă.

Lipsa apetitului

Este adevărat că mulţi dintre cei mici nu se dau în vânt după mâncare, dar dacă observi o diminuare bruscă şi drastică a apetitului, aceasta poate reprezenta un semn al contaminării cu viermişori intestinali. De asemenea, poate apărea şi sângerarea internă care duce la pierderea de fier din organism, implicit la apariţia anemiei şi la pierderea poftei de mâncare.

Când e cazul să mergi urgent la medic

Nu amâna vizita la medic în cazul în care copilul are diaree, stări de greaţă sau de ameţeală care persistă mai mult de câteva zile. De asemenea, este important să îi comunici medicului dacă ai călătorit în altă ţară împreună cu cel mic sau dacă există posibilitatea ca acesta să fi băut apă contaminată. Dacă sunt lăsaţi netrataţi, viermişorii intestinali pot afecta întreg organismul copilului, fapt care duce la întârzierea creşterii, la îngreunarea dezvoltării intelectuale şi la afectarea funcţiei cognitive.

Metode de diagnosticare

În urma unui consult de specialitate, medicul va alege una din metodele de depistare ale viermişorilor intestinali. Printre acestea se numără examinarea în laborator a probelor de fecale, testul cu bandă adezivă - folosită pentru a colecta posibilele larve din jurul anusului, recoltarea probelor de sub unghii şi, eventual, ecografia, care este recomandată mai ales în cazul unei infestări severe.

Cum se tratează

Contra viermişorilor intestinali există medicamente care se administrează pe cale orală, la recomandarea medicului. În cazul în care copilul se confruntă în paralel şi cu o anemie, apărută pe fondul infestării cu viermişori intestinali, există posibilitate să aibă nevoie şi de suplimente de fier.

Cele mai bune metode de prevenţie

-spălarea frecventă a mâinilor, atât ale părinţilor înainte şi după schimbarea scutecelor bebeluşilor, cât şi ale copiilor după ce se joacă sau au fost la toaletă

-evitarea consumului de apă din surse îndoielnice

-schimbarea periodică a aşternuturilor cu unele curate şi sterilizate

-curăţarea jucăriilor cu dezinfectant

-schimbarea lenjeriei intime în fiecare zi

-tăierea unghiilor

-interzicerea intrării în casă cu încălţămintea de afară

-dezinfectarea toaletei

-spălarea legumelor şi a fructelor.