Recunoaşte oreionul de la primele simptome!

1 2 jpg jpeg

Oreionul este cauzat de un virus numit paramixovirus care produce umflarea glandelor salivare. Primele simptome apar la 3 săptămâni din momentul în care copilul intră în contact cu virusul. Chiar dacă oreionul trece de la sine, tratarea lui sub îndrumarea unui medic este esenţială, pentru că pot apărea complicaţii: encefalită sau meningită (inflamarea învelişurilor creierului şi a măduvei spinării). Dureri de cap şi de urechi Durerea apărută la mestecat la una dintre urechi, apoi la ambele este primul semn de oreion. La început, intensitatea durerii creşte, pentru că sunt apăsate glandele salivare. Apoi, zona dureroasă se umflă şi devine sensibilă, iar a doua zi, durerea este resimţită chiar şi când cel mic deschide gura, când vorbeşte, înghite sau bea sucuri acidulate. Tot acum, poate apărea şi durerea în gât.

Pe lângă acest simptom, durerile de cap sunt şi ele frecvente. Scad pe măsură ce boala dă înapoi, adică la aproape zece zile de apariţia durerilor de urechi.

Febra îşi face prezenţa uneori concomitent cu durerile de urechi, fiind declanşată de existenţa inflamaţiei glandelor salivare care se manifestă prin umflare. De multe ori febra poate ajunge chiar şi la 39 de grade Celsius.

Dacă oreionul apare la tinerii adolescenţi, un simptom adiacent durerilor şi febrei este inflamarea unuia dintre testicule însoţită de durere, frisoane, greaţă, vărsături, dureri în zona abdomenului.

Simptomele se manifestă aproape o săptămână. Uneori, pot fi afectate ambele testicule şi există riscul sterilităţii, o complicaţie a acestei afecţiuni.