Problemele dentare influen┼úeaz─â performan┼úele ┼čcolare ale copiilor

1 2 jpg jpeg

Durerile dentare provocate de carii sunt cele mai frecvente dureri cu care se confrunt─â copiii, fie c─â este vorba despre din┼úii de lapte sau de cei permanen┼úi. Iar aceste dureri, pe l├óng─â disconfortul creat celor mici, le afecteaz─â chiar ┼či perfoman┼úele ┼čcolare. Studii interdisciplinare recente avertizeaz─â asupra leg─âturii directe dintre durerile dentare ┼či absen┼úele ┼čcolare, acestea fiind unul dintre principalele motive pentru care cei mici lipsesc de la ore.

O treime dintre copiii cu v├órste pre┼čcolare, care au din┼úii de lapte caria┼úi, sunt predispu┼či s─â se confrunte cu acelea┼či probleme ┼či ├«n cazul din┼úilor permanen┼úi, care ├«ncep s─â erup─â la 6 ani. Iar 40% dintre cei care au v├órste cuprinse ├«ntre 6 ┼či 11 ani au carii dentare, ├«n condi┼úiile ├«n care din┼úii permanen┼úi erup complet p├ón─â la 12-13 ani. 

ÔÇťCopiii care au o s─ân─âtate oral─â precar─â absenteaz─â de 3 ori mai mult dec├ót colegii lor. Cariile netratate pot avea o multitudine de efecte negative asupra vie┼úii celui mic, de la un somn agitat ┼či probleme de alimenta┼úie p├ón─â la ├«nt├órzieri de cre┼čtere, irascibilitate. Iar atunci c├ónd aceste carii devin avansate ┼či complicate apare ┼či sc─âderea puterii de concentrare ┼či a aten┼úiei, toate duc├ónd ulterior la cre┼čterea num─ârului de absen┼úe de la ore ┼či a unei performan┼úe ┼čcolare reduse. Totodat─â, prima vizit─â la medicul stomatolog a unui astfel de copil va deveni o experien┼ú─â nu tocmai pl─âcut─â, exist├ónd chiar riscul ca cel mic s─â devin─â anxios ┼či s─â dezvolte o team─â fa┼ú─â de medic, care s─â ├«l ├«nso┼úeasc─â toat─â via┼úa. Din acest motiv, le recomand─âm p─ârin┼úilor s─â ├«i programeze ├«n mod constant pe cei mici ┼či la medicul stomatolog, pentru m─âsuri de preven┼úie ┼či detectare timpurie a cariilor. Acest lucru nu implic─â costuri suplimentare, ├«n cadrul clinicii noastre evaluarea primar─â este gratuit─âÔÇŁ, explic─â dr. Denisa Zaharia.

Cariile dentare avansate implic─â un tratament mult mai complex, de lung─â durat─â ┼či chiar mai costisitor dec├ót dac─â acestea ar fi fost tratate ├«n faz─â incipient─â. Mai mult dec├ót at├ót, pot avea efecte pe termen lung asupra s─ân─ât─â┼úii orale a celor mici, deoarece se poate ajunge chiar la extrac┼úia unui dinte afectat. Spa┼úiul liber astfel creat va influen┼úa ulterior pozi┼úionarea tuturor din┼úilor pe arcad─â ┼či, implicit, erup┼úia din┼úilor permanen┼úi. Estetica dentar─â este afectat─â ┼či de dezvoltarea nearmonioas─â a arcadelor dentare, ceea ce provoac─â o mu┼čc─âtur─â incorect─â ┼či un dezechilibru la nivel de mu┼čchi ┼či de articula┼úie temporo-mandibular─â.

Ignorarea acestor probleme pe termen lung poate afecta, din punct de vedere estetic, calitatea vie┼úii lor ca adolescen┼úi, v├órst─â la care cre┼čterea ├«ncrederii de sine este foarte important─â. O dantur─â cu probleme poate fi un factor declan┼čator al fenomenului de bullying, iar studiile arat─â c─â adolescen┼úii care sunt victime ale acestui fenomen dezvolt─â un comportament antisocial, se integreaz─â ┼či empatizeaz─â mai greu cu ceilal┼úi. Un tratament ortodontic, ce presupune o interven┼úie neinvaziv─â, simpl─â ┼či f─âr─â durere, poate elimina toate aceste posibile probleme dentare estetice.

ÔÇťAproximativ 30% din program─ârile la medicul ortodont sunt f─âcute de p─ârin┼úi ├«n perioada vacan┼úelor ┼čcolare. Tratamentele ortodontice vizeaz─â aplicarea unor aparate dentare care s─â corecteze toate aceste probleme. Cele mai c─âutate aparate dentare pentru copii sunt dispozitivele de l─ârgire a maxilarului la 7-8 ani ┼či a aparatelor fixe, cu bracketuri metalice, care se aplic─â ├«n jurul v├órstei de 12 ani. Durata unui tratament ortodontic variaz─â ├«n func┼úie de severitatea modific─ârilor, iar costurile mont─ârii unui aparat pornesc de la 1.000 de lei ┼či ajung p├ón─â la 7.000 de lei pentru ambele arcade, dac─â se opteaz─â pentru un aparat aproape invizibil cu bracketuri de safir. Cel mai mic pacient al clinicii noastre avea 6 ani, iar tratamentul ortodontic a vizat aplicarea unui dispozitiv de l─ârgire a maxilarului, ├«n scopul cre─ârii spa┼úiului pentru erup┼úia corect─â a din┼úilor permanen┼úiÔÇŁ, spune dr. specialist ortodont Denisa Zaharia.