Mituri şi sfaturi despre sănătatea ochilor la copii

1 2 jpg jpeg

Cât de adevărate sunt aceste „ameninţări“, ne-au răspuns studiile ştiinţifice efectuate de-a lungul timpului. Află în următoarele rânduri ce este bine pentru vedere şi ce anume prezintă risc pentru sănătatea ochilor. Calculatorul afectează ochii

Este adevărat că statul multe ore în faţa monitorului de la calculator poate afecta sănătatea ochilor. Însă acest lucru este valabil şi pentru televizor. Un copil sau un adult îşi poate petrece timp în faţa calculatorului şi a televizorului, dar nu mai mult de 2 ore continuu, zilnic.

Întrebarea firească următoare acestei afirmaţii ar fi: serviciul meu se desfăşoară în faţa calculatorului, ce să fac? În acest caz, e bine să faci pauze scurte la fiecare două ore de lucru, pentru ca ochii să se poată „reseta“.

Consumul de morcovi menţine sănătatea ochilor, datorită nutrienţilor pe care îi conţine morcovul. O vedere bună se întreţine printr-o alimentaţie echilibrată şi evitându-se oboseala oculară.

Este adevărat. Băieţii sunt mai expuşi riscului de a suferi de daltonism arată studiile în domeniu. Dar şi fetele pot fi afectate de această tulburare a ochilor, care se manifestă prin incapacitatea de a deosebi unele culori de altele, în special roşul de verde.

Într-o proporţie mai mică, respectiv de 1%, fetele sunt cu 7% mai puţin predispuse faţă de baieţi să aibă daltonism.

Am stabilit că cele mai cunoscute mituri despre sănătatea ochilor la copii sunt adevărate, parţial. În realitate, nu există un singur aliment care să ajute vederea şi să o protejeze.

Pentru menţinerea vederii cât mai bune, se recomandă consumul unui grup de alimente, care conţine vitaminele A, C, E, împreună cu zinc, Omega-3 şi zeaxantină.

Trebuie precizat că absorbţia vitaminelor creşte atunci când organismul primeşte şi grăsime. Mai mult, pentru a avea un aport normal de zinc trebuie să consumăm proteine.

Pe de altă parte, consumul mare de morcovi de către copii poate fi periculos. Dietele prea bogate în betacaroten pot avea şi efecte adverse, în cazuri izolate. Sfat: Cel mic e bine să mănânce morcovi în cantităţi normale, pentru a evita diareea.

Dacă micuţul poartă ochelari nu este indicat să-i dea jos atunci când participă la orele de educaţie fizică sau se joacă. Ideal ar fi să poarte ochelari cu lentile de policarbonat şi rame din acelaşi material.