Mii de copii din România nu pot merge la şcoală

1 2 jpg jpeg

În România, sunt mii de copii invizibili. Ei sunt copii care nu pot merge la doctor şi la scoală, sunt copii care sunt abuzaţi, nu au acte de identitate ori cei care au copii la rândul lor.

Dănuţ este unul dintre aceşti copii. Mama lui a vrut să-l lase în grija statului, însă tatăl lui s-a împotrivit. Copilul, de 11 luni, locuieşte acum cu tatăl într-o casă cu două camere, izolată pe vârful unui deal.

Cu ajutorul asistentului social şi al anchetelor sociale care au dovedit faptul că poate avea grijă de copil, tatăl a reuşit să-l păstreze pe Dănuţ. Cât tatăl său lucrează cu ziua, Dănuţ este îngrijit de bunica sa ori de sora sa mai mare, care are la rândul ei trei copii.

Indiferent de greutăţi, familia vrea să-l crească pe Dănuţ şi nici nu se gândesc să-l părăsească. Există însă mii de copii care nu au acelaşi noroc ca Dănuţ, pe care familia i-a părăsit. Sau chiar mai rău!

Niciun copil invizibil!

În acest context, UNICEF a început anul trecut proiectul ”Prima prioritate: niciun copil invizibil” în parteneriat cu Direcţiile Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului şi Instituţiile Prefectului.

Judeţele implicate sunt: Bacău, Botoşani, Buzău, Iaşi, Neamţ, Suceava, Vaslui şi Vrancea.

În cele 64 de comunităţi selectate au fost identificaţi 12.000 de copii cu probleme.

În cei doi ani de proiect, UNICEF împreună cu partenerii săi lucrează pentru a dezvolta serviciile de bază din cele 64 de comunităţi.

Aceasta implică şi angajarea unui asistent social în fiecare comunitate, care poate depista şi ajuta copiii la risc. Săptămâna aceasta, UNICEF organizează un Teledon, prin care se vor afla poveştile acestor copii invizibili şi modul în care pot fi sprijiniţi pentru a creşte alături de părinţii lor.

Cum îi poţi ajuta?

Persoanele care doresc să sprijine copiii invizibili pot:

  • Trimite un SMS la 8848 în valoare de 2 euro pentru care nu se percepe TVA, număr valabil în reţelele Cosmote, Orange şi Vodafone;
  • Pot suna la 0900.900.230, apel în valoare de 2 euro pentru care nu se percepe TVA, număr gratuit;
  • Pot dona online pe www.unicef.ro;
  • Pot face donaţii în contul UNICEF la orice sucursală BRD-Groupe Société Générale (mentionând cod 09).

Pentru mai multe detalii despre Campania Niciun „Copil Invizibil” vizitaţi

şi paginile de Facebook SustineUNICEF şi UNICEF Romania.