Jucării pe placul lor

1 2 jpg jpeg

Până la 8 luni - Descoperă culorile şi sunetele

Până la trei luni, copilul descoperă sunetele şi culorile. Îl atrag nuanţele vii de roşu, verde, portocaliu, dar şi culorile contrastante (alb şi negru). De la patru luni, începe să fie interesat de toate obiectele din jur.

Şi cum altcumva să le descopere dacă nu molfăindu-le? Iar de la şase luni, află că are şi mânuţe. De acum, ţine-te! Va căuta să atingă şi să strângă orice obiect cu care-l ademeneşti. Începând cu şase-opt luni, va căuta să se joace şi singur cu diverse obiecte, fără ajutorul tău.

Idei Cele mai bune sunt jucăriile care fac zgomot. Ai găsit o cutie muzicală viu colorată? Sigur îi va atrage atenţia!

8-18 luni - Lumea se mişcă…

În jurul vârstei de opt luni, trebuie supravegheat atunci când se joacă. Îi place să arunce obiectele, aşa că asigură-te că nu sunt geamuri sau mese de sticlă prin jur… După 10-12 luni, se amuză descoperind pe picioruşele lui lumea: coborâtul scărilor i se pare o mare ghiduşie, care-l poate ţine ceva timp preocupat.

Idei La această vârstă îi poţi lua jocuri pe care le poate împinge sau trage după el, cum ar fi un tren sau o maşinuţă (pe care o poate conduce). Amuzante i se vor părea şi jocurile unde trebuie să construiască ceva, cum ar fi un set de cuburi. Când îi faci băiţă, îi poţi amuza cu o răţuşcă.

18 luni - 3 ani - Are nevoie de atenţie. Multă!

Începe să aibă jucăriile lui preferate, să înţeleagă cam cum stă treaba cu a fi „propretar“. O fi total indiferent la noile jucării cu care-l asaltezi, dar plânge de mama focului dacă nu i-l aduci pe „Ursilă“ atunci când mănâncă…

Acum are nevoie de jocuri active, strică şi dărâmă tot. Începe să fie fascinat de desene, cercuri, steluţe, de linii mai mult sau mai puţin drepte… În cât mai multe culori să fie! Şi dacă tot e cu coala de hârtie în mână, de ce să nu o rupă un pic… Clar e distracţia zilei!

Idei La vârsta asta, e fascinat de jucăriile care se demontează. Maşinuţă care se transformă în robot? Nemaipomenită! Jucăriile care reprezintă animale, în diverse culori pot câştiga cu uşurinţă statutul de „jucăria preferată”.

3 - 5 ani - "Sunt fetiţă!"

Ei, acum este un fel de introducere la anii adolescenţei… Copilul devine conştient de identitatea lui sexuală. Mami se dă cu ruj? De ce să nu se dea şi fetiţa? Curiozitatea sa sexuală creşte, de unde şi avalanşa de întrebări despre ce au băieţeii, ce au fetiţele... Dincolo de asta, copilul este din ce în ce mai entuziasmat când vine vorba de jocuri care presupun alergat şi… mult consum de energie.

Idei Acum poţi începe să-i cumperi jucării pe care, sincer, le poţi folosi şi tu ca să te mai destresezi un pic... Îi poţi umple camera cu tot felul de camioane, avioane şi păpuşi care să-i imite pe eroii lui preferaţi. Este momentul să-i cumperi şi primele lui jocuri de grup. Din când în când, îi mai poţi face o seară cu spectacol de marionete.

5 - 6 ani - "Vreau la joacă!"

Începe să-i placă din ce în ce mai mult să se joace cu ceilalţi copii. Va alterna jocurile de unul singur, cu ajutorul cărora îşi îmbogăţeşte imaginaţia, cu jocurile cu alţi copii, care îi dezvoltă sociabilitatea şi comunicarea. Se vede clar diferenţa băieţi/fetiţe în materie de preferinţe pentru jucării.

Pe lângă maşinuţe, păpuşi, jocuri Lego, îi poţi cumpăra puzzle-uri adaptate vârstei lui şi diverse cărţi cu anecdote.