Învăţaţi-i pe pe cei mici să facă economii!

1 2 jpg jpeg

Să creşti un copil este o adevărată provocare, ba chiar o “aventură”, mai ales dacă este primul copil şi dacă trăim într-o societate consumistă, unde reclama este “sufletul” comerţului. Banul a ajuns, în unele familii, să fie sursă de nelinişti, obiect de discuţie, o formă de pedeapsă sau de recompensă, după caz. De aceea, mesajul care ar trebui să ajungă la copilul dumneavoastră este că banii sunt un mijloc important al existenţei noastre, însă nu sunt cei mai importanţi în viaţă!

Există şi alte lucruri mult mai importante cum ar fi sănătatea, iubirea, natura, prietenia. Vă propun să aflaţi cum să vă învăţaţi copilul să aibă o relaţie bună cu banii, încă de mic. Pentru că, începând cu vârsta de 4-5 ani, majoritatea micuţilor învaţă cifrele, puteţi începe prin a-i explica copilului că anumite obiecte costă mai mult şi altele mai puţin. În magazin, îl puteţi învăţa să aleagă între mai multe jucării care vi se par potrivite pentru el.

Prezentaţi-le în felul următor: “asta costa atât şi asta atât, tu pe care o doreşti?” Un alt exerciţiu folositor este să-i dăruiţi o puşculiţă în care să-şi depună economiile, pentru a le cheltui când îşi doreşte ceva important pentru el.

De asemenea, învaţaţi-l să nu risipească hrana, apa şi alte resurse importante. Este bine ca micuţul dumneavoastră să accepte şi să înţeleagă că nu poate primi tot ceea ce îşi doreşte. Copilul nu are nevoie să primească de fiecare dată când cere ceva! Iar dacă doriţi să creşteţi un copil responsabil şi cumpănit cu resursele lui, nu uitati că dumneavoastră, părinţtii, suntetţi primele modele ale copilului.