Învaţă-ţi copilul că trebuie să ai şi viaţă de cuplu

1 2 jpg jpeg

Cea mai probabilă şi mai frecventă situaţie de preluare a puterii, este următoarea: părinţii epuizaţi permit, printre altele, copilului să doarmă în patul conjugal nu ca o excepţie, ci ca o regulă.

În primul rând, copiii nu ar trebui să intre în camera părinţilor fără să li se dea voie. La fel şi în cazul părinţilor – nici ei nu trebuie să intre în camera copiilor fără să bată la uşă.

Cuplul tată-mamă trebuie să ştie să se impună, să-i spună „nu” copilului, să nu îi îndeplinească toate dorinţele.

Astfel, cuplul va avea un spaţiu numai al lui, în care îşi va putea permite să se exprime. Sunt părinţi care sunt surprinşi de către copii făcând dragoste şi care apoi nu mai dau nici o explicaţie.

Iar copilul va deveni mai târziu adultul care merge la psihoterapie, cu disfuncţii sexuale destul de mari. De aceea, trebuie să fie foarte atenţi. Dar nici să exagereze.

Când interdicţiile sunt definite în mod clar, e perfect, nu există conflicte. Problema este să ajungem să punem limite când tendinţa către permisivitate este foarte mare. Dacă nimic nu funcţionează, uşa încuiată cu cheia ar fi de folos.

Copiii, obişnuiţi cu dragostea oferită de părinţi, descoperă şi înţeleg faptul că viaţa lor este diferită de cea a adulţilor şi că trebuie să o respecte.