Învaţă-l pe copil regulile de igienă

1 2 jpg jpeg

Din momentul în care micuţii încep să meargă, devin mici exploratori, porniţi să descopere lumea. Vor să atingă tot, să guste (chiar dacă nu e comestibil!), aşa că spălatul pe mâini este foarte important. Diareea, hepatita A, viermişorii intestinali şi alte boli infecţioase se transmit prin intermediul mâinilor murdare.

Fii un exemplu

Copiilor le place să-i imite pe cei mari, aşa că îl poţi convinge foarte uşor să se spele pe mâini după ce vine de la joacă sau înainte de a se aşeza la masă spălându-te mai întâi tu, apoi pe el. Îl mai poţi „impulsiona” spunându-i că, dacă are mânuţele curate, poate lua puţină frişcă de pe prăjitură cu degeţelul.

Asemănarea cu personajele din basm

Frumoasele prinţese, cu părul lung şi strălucitor, prinţii neînfricaţi care doboară balaurii pot deveni sursă de inspiraţie. Îi poţi convinge să se spele zilnic pe dinţi şi să-şi perie părul dacă vor să arate precum frumoasele personaje din cărţi sau din desene animate.

Batista – un accesoriu nelipsit

Pentru a evita folosirea mânecii

pentru ştergerea nasului, obişnuieşte-l pe cel mic să aibă întotdeauna batistă (cele de hârtie sunt foarte bune), explicându-i că „aşa fac oamenii mari”. Învaţă-l ca, după ce a folosit şerveţelul, să-l arunce la coş.