Inteligenţa se învaţă de mic

1 2 jpg jpeg

Bebeluşii sunt ca nişte magneţi care atrag tot felul de informaţii din jurul lor. De aceea, încă de mic, este bine să-ţi obişnuieşti prichindelul cu diverse jocuri creative, adaptate vârstei. Prin intermediul acestora, vei fi surprins să-i urmăreşti reacţiile.

„Descoperirea aptitudinilor unui copil se face în mod natural, dacă el participă la activităţi sociale diverse – călătorind şi mergând la spectacole“, spune medicul Cristian Andrei, neuropsihiatru, psihoterapeut şi coordonator al creşei „Little School“, din Bucureşti. Între 1-2 ani: «Găseşte jucăria!»

În primul an de viaţă, bebeluşii se concentrează mai mult pe mişcările mâinilor şi ale picioarelor, dar şi pe simţuri. Astfel că doresc să vadă ce se întâmplă atunci când aruncă diverse obiecte, ce gust au, cum sună şi ce reacţii vor trezi în jurul lor dacă repetă aruncatul lucrurilor.

După vârsta de un an, copilul tău are multă energie şi nu ştie cum s-o consume. De aceea, inventează acasă tot felul de jocuri cu ce ai la îndemână, prin care să-l pui să facă mişcare, dar care să-i ţină atenţia vie.

- poţi crea o cursă cu „obstacole“ din perne, pernuţe sau jucării de pluş, care să nu-l rănească.

- arată-i jucăria preferată, apoi ascunde-o şi cere-i s-o caute.

- dă-i o oală şi o lingură şi lasă-l să bată în ea până se plictiseşte. Îşi va răspunde la întrebarea: „Cum sună?”, dar va simţi şi că poate controla situaţia.

Cele mai potrivite activităţi pentru această vârstă sunt: „teatrul de păpuşi“, şi el un joc menit să trezească atenţia copiilor. Păpuşile pot fi jucăriile lui de pluş preferate, iar „teatrul” îl inventaţi pe moment.

- jocurile de puzzle îi stimulează inteligenţa şi concentrarea.

- „caută comoara“ este un joc care îi captează atenţia şi îi dezvoltă intuiţia. Arată-i un obiect, pe care îl ascunzi prin casă, iar apoi îi propui să vă jucaţi de-a piraţii, pentru a-l găsi.

- jocul cu „termină povestea“ este ideal pentru a-i incita imaginaţia. Acesta îi ajută pe micuţi să anticipeze unele reacţii.

- mima, jocul în care trebuie să ghicească un animal, o persoană sau un obiect, îi antrenează inteligenţa.

Implică-l în diverse activităţi de îndemânare. De exemplu, pune-i la dispoziţie ingrediente cu care poate să-şi prepare singur un sandvici.

Privitul la televizor poate afecta imaginaţia şi capacitatea de a învăţa a copiilor.

, atrage atenţia medicul Cristian Andrei.

Este foarte important ca rolurile educative ale părinţilor să fie constante şi să se evite schimbarea frecventă de atitudine.

Specialistul nostru spune că „este foarte dăunător pentru construirea personalităţii copilului ca acelaşi părinte să fie şi tandru, şi dur de la un minut la altul. De asemenea, pentru a evita deformarea prin egoism a personalităţii, copilul nu trebuie plasat în centrul atenţiei familiei“.

Are reacţiile încetinite?

În cazul în care observi că micuţul tău nu este cooperant la jocurile pe care i le propui, este bine să îl duci la un consult specializat (pediatru, logoped, psihoterapeut). În spatele acestui simptom se poate ascunde o tulburare de limbaj sau de comunicare, ce poate beneficia de jocuri educative personalizate.

„Pentru asta, copilul trebuie să facă parte din grupuri mici de copii de-o vârstă cu el, sub coordonarea unor profesionişti ai învăţării“, explică specialistul nostru.

Ce să-i mai cumperi

Cum să-i dezvolţi logica

Dacă vrei să-i dezvolţi aptitudinile locomotorii şi logica prichindelului tău, îi poţi cumpăra o macara cu multe cuburi multicolore. Remorka Mula, de la Ikea, se poate decupla şi are blocuri de magnet pentru a facilita ridicarea şi încărcarea acestora. Jucăria este recomandată copiilor cu vârsta peste 1 an. Preţ: 49,99 lei

2 jpg jpeg

Jeleuri cu vitamina C

Dacă micuţul tău are peste patru ani, îi poţi da jeleuri Redoxon cu vitamina C, cu gust de portocale. Prezentă în legume şi în fructe, vitamina C este distrusă prin prepararea termică, iar organismul este incapabil să o producă. Această vitamină este necesară atât pentru sistemul imunitar, cât şi pentru absorbţia fierului. Preţ: 9,7 lei

2 jpg jpeg